Nordul Dobrogei este recunoscut pentru existenta celor mai intinse zone naturale salbatice, neatinse inca de interventia brutala a omului. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este o astfel de arie unde au fost identificate zeci de habitate de interes ecologic major. In Muntii Macin se afla un habitat unicat de stepa unde traiesc cateva relicve faunistice si au fost identificate plante foarte rare.

Datorita acestor situri naturale recunoscute de legislatia din tara nationala si de conventiile internationale de mediu, mai mult de jumatate din suprafata judetului Tulcea se afla sub protectie ecologica. Desi legea apara aceste terenuri, agresiunea impotriva lor se accentueaza de la o zi la alta.

Grav este ca la agresarea acestor situri ecologice contribuie chiar institutiile statului platite sa le apere.

ARBDD a renuntat la administrarea ecologica

Expertii din consiliul stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) au atras atentia, zilele trecute, ca Delta se afla in mare pericol. Traian Gomoiu a reprosat conducerii acestei institutii ca a uitat de adevarata sa menire - administrarea din punct de vedere ecologic a rezervatiei.

"Principala preocupare a conducerii ARBDD este sa cumpere autoturisme si nave, sa construiasca imobile moderne, dar se ignora administrarea durabila a resurselor naturale din Delta", a spus Gomoiu. In ultimii doi ani ARBDD a cedat de bunavoie administrarea zonelor silvice, a pescariilor si a resurselor cinegetice.

Desi mai detine o parghie de control asupra acestor activitati, nu o utilizeaza pentru a impiedica jefuirea barbara a mediului natural. In urma cu un an, guvernatorul Deltei a autorizat, fara aprobarea consiliului stiintific, cum prevede legea, recoltarea integrala a stufului din toate zonele aflate sub protectie ecologica integrala.

S-a admis patrunderea pe cele 50.600 de hectare strict protejate a utilajelor grele de recoltat care au distrus rizomii si cuiburile de pasari aflate pe lista rosie de protectie.

Grindurile Chituc, Istria si Lupilor, declarate monumente ale naturii datorita faunei si florei pe care le gazduiesc, sunt lasate de conducerea ARBDD la discretia braconierilor si a localnicilor care construiesc case de vacanta. Administratiile locale nu recunosc autoritatea ARBDD pe aceste grinduri pe care le considera ca se afla in intravilanul satelor.

Astfel, primariile Mihai Viteazu, Sacele si Corbu au emis recent autorizatii de construire pentru imobile turistice, dar si pentru amplasarea unor centrale eoliene in respectivele zone ecologice. Pana acum ARBDD nu a replicat fata de aceste agresiuni barbare.

Nu a facut-o nici la Sulina, unde primaria s-a autoimproprietarit cu o mosie de aproape 7.000 de hectare care au statutul de arie protejata.

Razboaie intre institutiile de mediu

Agresiunile de mediu se amplifica si in Parcul National Muntii Macin. La poalele acestor munti, considerati de specialisti un veritabil muzeu in aer liber, au aparut, precum ciupercile dupa ploaie, zeci de cariere de piatra. Pentru dislocarea rocilor folosite la terasamentele drumurilor si cailor ferate, minerii produc zilnic explozii devastatoare.

Integral in Romania Libera