Investitorii au mutat inca o data inaintea politicienilor. Este si cazul dezvoltatorilor imobiliari care au mizat, inca de acum 2-3 ani, pe faptul ca Romania va deveni parte a Uniunii Europene. Urmarea - au pompat masiv bani in piata autohtona.

Care sa fie atunci efectele aderarii la UE? Analistii imobiliari spun ca vom vedea tot mai multe proiecte la scara mare, dezvoltate cu investitii de zeci si chiar sute de milioane de euro. Un alt efect, poate cel mai important, ar fi acela ca inevitabil competitia va conduce la o scadere a preturilor practicate astazi pe piata imobiliara.

2007 va aduce, pe piata locuintelor o oferta superioara de proiecte fata de anul 2006. Mirela Raicu, senior corporate consultant in cadrul companiei Esop, spune ca "aceasta evolutie este fireasca, in conditiile unui cereri ce se prefigureaza a fi echilibrata cu dificultate de oferta in urmatorii 2-3 ani".

Este foarte probabil ca "apartamentele economice", adica cele pentru clasa medie autentica, sa nu apara nici in 2007. "Ordinea in care dezvoltatorii abordeaza piata este cea descrescatoare a bugetului. De aceea, primele apartamentele economice vor aparea abia in urmatoarele 12-18 luni", afirma Mirela Raicu.

Desi apartamentele vechi reprezinta inca unica alternativa pentru cei cu venituri ceva mai reduse, analistii spun ca pretul acestora va intra pe o panta descendenta. Pentru cele mai multe locuinte vechi, din zonele de margine ale orasului, pretul va scadea cu un procent cuprins intre 5 si 15.

Insa, "pentru apartamentele situate in zonele mai centrale, tendinta va fi de mentinere si chiar de crestere usoara a preturilor", crede Mirela Raicu. Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, spune ca 2007 va veni cu multe proiecte finalizate in special in zonele de top ale Capitalei.

"In pofida lipsei de terenuri disponibile pentru proiecte viitoare, in zonele Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti si Herastrau, sunt anuntate noi proiecte care vor fi finalizate in 2007 si care vor avea un pret mediu de 3.000 de euro pe metrul patrat", considera Claudia Dascalescu.

Chiriile mari pentru birouri se mentin si anul viitor

"Pentru 2007 nu se anunta modificari ale chiriilor, mai ales pentru birourile de clasa A, chiar daca spre mijlocul anului viitor se vor finaliza cateva proiecte mari de imobile de birouri", se arata intr-o analiza de piata a companiei Regatta.

Specialistii de aici vorbesc totodata despre o noua tendinta care se va inregistra pe piata romaneasca a spatiilor de birouri si anume achizitionarea, inca din faza de proiect, a unor imobile de clasa A de catre fonduri de investitii sau investitori. Sfarsitul anului 2006 este marcat de orientarea vadita a dezvoltatorilor pe calitatea spatiilor de birouri.

Piata inca poate absorbi un numar mare de imobile cu conditia ca acestea sa fie construite si dotate la standarde inalte. Desi stocul de spatii de birouri in Bucuresti a ajuns la aproape un milion de metri patrati, cererea depaseste oferta.

Mihai Plaesu, senior consultant in cadrul departamentului Birouri al DTZ Echinox, spune ca data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana nu va reprezenta in sine un moment deosebit pentru piata imobiliara autohtona.

"Efectele acesteia s-au vazut inca din urma cu acum doi ani, prin maturizarea destul de rapida a pietei romanesti, exprimata de formarea preturilor conform echilibrului dintre cerere si oferta, in special pe segmentul industrial si de birouri al pietei", apreciaza Mihai Plaesu.

Integral in Adevarul