Ancheta pentru coruptie vizand contracte militare semnate intre compania BAE Systems si Arabia Saudita a fost abandonata deoarece Riyadul a amenintat Londra ca va anula orice cooperare in materie de securitate.

Statul saudit reprezinta principala sursa de informatii cu privire la gruparea terorista Al-Quaeda, ce colaboreaza cu Marea Britanie, relateaza Financial Times in editia electronica de luni.

De asemenea, Arabia Saudita a amenintat ca va inlocui ambasadorul saudit la Londra cu un simplu consulat si va anula contractul in valoare de zece miliarde de lire sterline (15 miliarde de euro) cu BAE Systems, pentru achizitionarea a 72 de avioane militare de tip Eurofighter Typhoon.

Autoritatile saudite au amenintat Marea Britanie cu anularea oricarei relatii de cooperare, dupa ce au aflat ca Elvetia se pregateste sa trimita anchetatorilor britanici informatii privind conturi bancare secrete.

Arabia Saudita reprezinta o "mina de informatii privind al-Qaidam" iar oficialii britanici nu doresc sa strice relatiile dintre cele doua tari, preciza o sursa anonima pentru Financial Times.

Procurorul general din Marea Britanie, Lord Goldsmith, a anuntat joi incheierea anchetei asupra contractelor militare al-Yamamah efectuate de inspectorii Oficiului pentru Fraude Majore (SFO), declansata in 2004, precizand ca o continuare a investigatiei ar fi adus prejudicii serioase relatiilor dintre Marea Britanie si Arabia Saudita.

Lord Goldsmith a adaugat ca au fost luate in calcul si punctele de vedere exprimate de primul ministru, de ministerul afacerilor externe, care au adaugat ca Marea Britanie va fi afectata de racirea relatiilor britanico-saudite atat din punctul de vedere al securitatii nationale cat si al obiectivelor de politica externa in Orientul Apropiat.

Compania BAE Systems era suspectata ca ar fi oferit oficialilor sauditi comisioane ilegale pentru facilitarea incheierii contractului de vanzare a 72 avioane Eurofighter, insa ambele parti au negat comiterea vreunei ilegalitati.

La sfarsitul lunii noiembrie, Arabia Saudita a amenintat ca va suspenda aplicarea contractului, daca autoritatile britanice nu finalizeaza ancheta in acest caz. Anglia risca astfel sa piarda un contract de peste 15 miliarde de euro.

Potrivit Financial Times, anchetatorii din cadrul SFO ar fi trebui sa obtina informatii privind conturile secrete pana in ianuarie. Guvernul britanic a refuzat sa comenteze aceste informatii.

BAE Systems, care este cel mai mare producator european de armament, se afla de ceva vreme in atentia Oficiului britanic pentru Fraude Grave. Compania a fost cercetata si in legatura cu livrarea in Romania a doua fregate second-hand.

Scandalul fregatelor a izbucnit pe data de 8 iunie, cand o romanca si sotul ei de origine britanica au fost arestati, la Londra, fiind acuzati ca au incasat ilegal un comision din vanzarea celor doua nave britanice.