Bulgaria si gigantul rus Gazprom semneaza, luni, un nou acord pentru livrarile si tranzitul gazelor rusesti pana in 2030, informeaza novinite.com.

Autoritatile de la Sofia au acceptat o revizuire a contractelor in vigoare, sperand sa obtina o reducere de pret pentru activitatile de tranzit, lucru care pana acum i-a asigurat Bulgariei un pret preferential de doar 83 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 258 cat percepe Rusia clientilor occidentali.

Cresterea preturilor va fi graduala pana in 2012, cu o prima majorare de cel putin 10 procente la 1 aprile 2007, a anuntat ministrul bulgar al Economiei, Rumen Ovcharov. Acordul ce urmeaza sa fie semnat luni de gigantul rus Gazprom si compania nationala de transport a gazelor Bulgargaz, "garanteaza livrarile de gaz natural rusesc catre Bulgaria pana in 2030.

Acest acord, incheiat la cererea expresa a grupului Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, prevede abandonarea progresiva a tarifelor preferentiale de care beneficiaza Bulgaria in schimbul drepturilor care revin din tranzitul gazului natural rusesc prin Bulgaria.

Anul trecut partea rusa a livrat totalitatea gazului natural consumat de Bulgaria. In acelasi timp Bulgaria a asigurat tranzitul a 15,5 miliarde metri cubi de gaz natura rusesc spre Turcia, Grecia si Macedonia.

Potrivit termenilor unui acord semnat in 1988, si care initial urma sa ramana in vigoare pana in 2010, Bulgaria a putut, anul trecut, sa achizitioneze 42 la suta din gazul natural consumat la un tarif preferential de 83 de dolari pentru mia de metri cubi, comparativ cu tariful de 258 de dolari perceput de Gazprom de la clientii occidentali.

Multumita acestui acord, consumatorii bulgari au platit, in medie, pana acum un pret de 297 leva (151) euro pentru mia de metri cubi de gaz.

La inceputul acestui an, Gazprom si-a exprimat dorinta de a cere tuturor clientilor sai sa platesca un pret apropiat de pretul pietei, separand plata pentru livrarile de gaz de plata pentru drepturile de tranzit.

Dupa ce a respins initial aceasta idee, autoritatile de la Sofia au acceptat in cele din urma o revizuire a contractelor in vigoare, sperand sa obtina astfel o reducere de pret pentru livrarile de gaz si derularea in continuare a activitatilor de tranzit.