Sedinta comuna a celor doua Camere, consacrata prezentarii raportului Tismaneanu, s-a desfasurat luni, printre fluieraturi, pancarte si injuraturi. In momentul in care presedintele a inceput sa citeasca raportul, reprezentantii PRM au inceput sa fluiere si sa loveasca mesele din sala. Presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, a cerut interventia fortelor de ordine pentru potolirea PRM-istilor. In cele din urma, Basescu a inceput sa-si citeasca discursul.

''Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania'', a spus presedintele, care si-a continuat discursul, in ciuda huiduielilor. La sedinta Parlamentului au participat, ca invitati, Lech Walesa, Jelio Jelev si Regele Mihai I.

[c:1:d]Zeci de participanti la sedinta comuna a Senatului si Camerei au fluturat de la balconul Parlamentului cartonase rosii, facand un zgomot infernal. Presedintele Basescu este intrerupt in mod regulat din lectura raportului.

Basescu a condamnat comunismul fara echivoc

Presedintele Traian Basescu a prezentat, luni, in fata Parlamentului, un raport pe baza caruia condamna „explicit si categoric sistemul comunist din Romania de la infiintarea sa, pe baza de dictat, in anii 1944-1947 si pana la prabusire, in decembrie 1989”.

Tinand cont de faptele prezentate in Raportul Tismaneanu, seful statului a declarat ca „regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal”.

"Concluziile Comisiei, pe care mi le insusesc, afirma ca sistemul comunist totalitar din Romania a fost impus prin dictat strain.

Intr-adevar, a fost vorba de un regim ilegitim, intemeiat pe o ideologie fanatica, o ideologie a cultivarii sistematice a urii, pentru care „lupta de clasa” si „dictatura proletariatului” simbolizau esenta progresului istoric", a spus Basescu.

Raportul Tismaneanu contine si numeroase propuneri. Printre acestea se numara solicitarea ca si Camerele Reunite ale Parlamentului sa sustina declaratia de condamnare a crimelor comunismului, propunerea ridicarii in Capitala a unui Monument al Victimelor Comunismului.

De asemenea, Basescu propune infiintarea in Bucuresti a unui Muzeu al Dictaturii Comuniste din Romania, precum si formarea unui grup de cercetatori, sub egida Administratiei Prezidentiale, care sa elaboreze o Enciclopedie a comunismului romanesc. Acelasi grup va lucra pentru sintetizarea Raportului final sub forma unui manual scolar.

Elogiul memoriei victimelor regimului comunist

Un discursul sau, presedintele Basescu a adus un elogiu memoriei victimelor regimului comunist.

"Aduc aici un omagiu marilor oameni de stat ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Bratianu si Ion Flueras, martirilor Bisericilor precum Iuliu Hossu, Sandu Tudor, Vladimir Ghika, Richard Wurmbrand, Marton Aron, membrilor partidelor democratice din Romania, tuturor victimelor regimului totalitar comunist, oponentilor si disidentilor", a declarat Basescu.

"Tin de asemenea sa elogiez gestul intelectualilor care si-au ridicat direct glasul impotriva lui Nicolae Ceausescu: Paul Goma, Doina Cornea, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangiopol, Gabriel Andreescu, sau gestul disperat, cazut astazi cu totul in uitare, al lui Liviu Babes, care pe 2 martie 1989 si-a dat foc la Poiana Brasov pe partia Bradu in semn de protest fata de un regim criminal", a mai spus Traian Basescu.

PRM a cerut si dezbateri pe raport, Parlamentul le-a respins

Plenul Parlamentului a respins propunerea PRM ca prezentarea raportului sa fie urmata de dezbateri cu cererea PRM de dezbatere a mesajului prezidential, pe fondul unor fluieraturi produse de Vadim Tudor si colegii sai.

Propunerea PRM a fost respinsa cu o majoritate covarsitoare, 282 de voturi impotriva si doar 54 pentru. Presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu, i-a amenintat pe parlamentarii turbulenti de la PRM ca evacueaza sala.

Mircea Geoana: "Raportul nu este util si credibil"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca Raportul Tismaneanu nu este util si credibil, iar Romania nu avea nevoie de el in pragul aderarii la Uniunea Europeana. "Au fost redeschise ranile trecutului" - a adaugat Geoana, precizand ca seful statului a gresit atunci cand a insistat sa prezinte documentul intr-o atmosfera "aflata la limita politetii".

UPDATE: HotNews.ro va prezinta textul integral al Raportului Comisiei Tismaneanu" si discursul presedintelui Basescu

  • Fotogalerie de la prezentarea raportului Tismaneanu