Un tablou al pictorului spaniol Francisco Goya, realizat in 1783 si care nu a fost prezentat niciodata in public, va fi expus in premiera in primavara anului viitor la Saragossa. Pictura il reprezinta pe fiul in varsta de sase ani al fratelui regelui spaniol Charles al III-lea si a fost pictat intr-un moment in care Goya incepea sa picteze pentru Curtea regala spaniola, relateaza AFP.

"Portretul lui Luis Maria de Borbon y Vallabriga", primul portret al unui copil pictat vreodata de Goya (1746-1828), a fost cumparat pentru 10 milioane de euro de autoritatile din Aragon de la urmasi ai unei ramuri a familiei regale spaniole, care il detinea de 223 de ani”, a declarat luni directorul adjunct al muzeului Prado, Gabriele Finaldi.

“Tabloul, bine conservat, este practic in starea in care l-a lasat Goya", a a mai adaugat Finaldi.

Pictura il reprezinta pe nepotul in varsta de sase ani al regelui spaniol Carlos al III-lea din partea fratelui sau si a fost realizat in momentul in care Goya incepea sa picteze pentru Curtea regala a Spaniei. Un portret similar al surorii sale, contesa de Chinchon, se afla la National Gallery din Washington.

Dupa o usoara restaurare, tabloul va fi expus la muzeul provincial din Saragossa, capitala regiunii Aragon (nord-estul Spaniei), dupa ce a fost restaurat de muzeul madrilen Prado, unde se gasesc si alte picturi celebre ale lui Goya.

Francesco Jose de Goya y Lucientes s-a nascut la 30 martie 1746 la Fuendetodos, un mic sat in Aragon. Goya a fost unul dintre cei mai importanti pictori si graficieni ai lumii, adept al stilului romanitic.

Ani de-a randul Goya a fost artistul curtii regale, la fel ca si multi alti pictori ai secolului al XVIII-lea, realizand mai multe portrete a suveranilor spanioli. Printre cele mai reusite opere se numara Portretul Contelui Floridablanc, Portretul Maria Teresa de Vallabriga, Ducele de Alba si Familia lui Carol la-IV-lea.