La prezentarea raportului Tismaneanu care condamna comunismul, sedinta Parlamentului s-a transformat intr-un balci ieftin cu huiduieli, fluieraturi si cartonase rosii. Asa cum anuntase in ultimele zile, presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a incercat sa boicoteze discursul presedintelui Traian Basescu. Nu au lipsit pancartele sfidatoare si jignirile.

"Fitilul" de la portile Parlamentului

Inainte de sedinta comuna a celor doua Camere, la intrarea in Parlament a fost aglomeratie mare. In jurul orei 15:30, cateva sute de persoane asteptau la filtrele de control sa poata fi introduse in cladirea Casei Poporului. Tineri, studenti, simpli muncitori si batrani se inghesuiau la portile de acces, fiind dirijati de catre consilierii grupului PRM.

Adusi cu autobuze din tara, unii au recunoscut ca au fost chemati de catre reprezentantii PRM, dar nu stiau motivul pentru care se aflau la Bucuresti. Pe de alta parte, altii au fost instruiti sa nu vorbeasca cu presa, in special tinerii care au spus ca au venit doar sa viziteze Casa Poporului. Consilierii PRM au refuzat sa dea explicatii presei.

Ulterior s-a aflat ca grupul parlamentar al PRM de la Camera Deputatilor a facut luni dimineata o cerere catre Secretariatul General prin care solicita aprobarea unei liste de cateva sute de oameni care sa participe in calitate de invitati la sedinta din plen de dupa-amiaza. Cereea a fost aprobata de catre Secretarul General, Georgeta Ionescu.

Grupul parlamentar PRM a refuzat insa sa faca publica lista cu persoanele invitate la Parlament.

Patapievici si Plesu - „limbricii” lui Vadim

Inghesuiti in loja, invitatii s-au manifestat zgomotos inca din primele minute de sedinta, cand presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, informa parlamentarii despre programul sedintei.

Deranjati de zgomot, parlamentarii PC au cerut o pauza de consultari. Prilej fructificat de liderul PRM pentru a urca in loja sa-si instruiasca oamenii. Corneliu Vadim Tudor a dat apoi navala in cautare de locuri disponibile chiar in loja in care se aflau reprezentantii societatii civile, printre care si Andrei Plesu si Horia Roman Patapievici.

"Uite cine facea agitatie! Sobolanii de Plesu si Patapievici. Va arunc de la balcon boilor, limbricilor”, a strigat liderul peremist, contrandu-se cu reprezentantii societatii civile.

Fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu, liderul comandoului de tineri PRM-isti

O prezenta insolita in lojele Parlamentului a fost Andrei Iucinu, fiul nelegitim al lui Dumitru Tinu. Iucinu, unul dintre liderii tineretului PRM-ist, a manat in lupta un grup de simpatizanti juvenili ai lui Vadim Tudor.

Pentru a le da un exemplu constructiv colegilor sai, Andrei Iucinu a agitat de zor un cartonas rosu pe toata durata discursului lui Basescu.

Cartonase rosii, huiduieli si o sampanie pentru Traian Basescu

Balciul a continuat in timpul discursului presedinteleui Traian Basescu. La fiecare fraza rostita, seful statului era huiduit si apostrofat din loje. In sala, Corneliu Vadim Tudor incita multimea de la balcoane cu sloganele "Basescu securist”, „Ia un sprit de la Golden Blitz!", "Jos Basescu!", "Asasinul!", "Basescu terorist!", "Demisia!".

„A inebunit Vadim... Aduceti halatul”

In timp ce presedintele Train Basescu isi continua discursul, haosul general din plenul Camerei s-a intensificat si cu hohotele de ras ale parlamentarilor PC si PNL.

Senatorii si deputatii liberali se amuzau copios pe seama liderului PRM. "A innebunit Vadim! Halatul! Halatul! Aduceti halatul!", au urlat liberalii.

De la loja sa, Horia Roman Patapievici incerca sa atraga atentia parlamentarilor din sala. „Rog sa se ia act de agresiunea la care suntem supusi. Ne arunca de la balcon", strigau impreuna Patapievici si Liiceanu, amenintati de simpatizantii PRM.

Spectatori de lux la circul din Parlament

Circul la care a asistat o tara intreaga a durat o ora. La balciul regizat de PRM au fost prezente personalitati precum regele Mihai I, fostul presedinte Emil Constantinescu, Doina Cornea, Theodor Stolojan, fostul presedinte al Poloniei, Lech Walesa, si fostul sef al statului bulgar, Jelio Jelev.

UPDATE: HotNews.ro va prezinta textul integral al Raportului Comisiei Tismaneanu" si discursul presedintelui Basescu

  • Fotogalerie de la prezentarea raportului Tismaneanu