Emisiunile filatelice ale exilului politic al diferitelor tari din Europa - un capitol recent al istoriei timbrelor postale - au constituit modalitati de exprimare libera, circuland pe scrisori alaturi de francatura oficiala.

Emisiunile din expozitia de fata (vignete, timbre, colite, carnete, plicuri) au fost realizate de romanii aflati in exil. Din 1954 pana in 1969 prin stradania lui Traian Popescu au aparut 54 de emisiuni filatelice (sub forma de vignete) ale “Romanilor liberi” .

Timbrele au circulat in lumea intreaga starnind furia Securitatii, care se vedea pusa in imposibilitatea de a reactiona in fata unui asemenea mijloc de propaganda si informare asupra starii de fapt din Romania.

EXILUL ROMANESC SI UNIUNEA EUROPEANA

Aceste timbre, pe langa faptul ca imbraca toate modalitatile de exprimare ale filateliei si prezinta o valoare estetica deosebita, au fost un mijloc eficient si inedit de lupta anticomunista profetind evenimente la care cei mai multi nu indrazneau atunci sa gandeasca: intre care, intoarcerea Romaniei in marea familie europeana.

De altfel, cea mai mare parte a emisiunilor filatelice (14 din cele 54, cel mai mare numar) au fost dedicate Europei. Timbrele vorbesc despre marea familie europeana, o familie ce trebuie sa aiba la baza libertatea fiecarei tari membre si respectul reciproc intre natiuni.

Acum, la peste o jumatate de secol de la lansarea acestor emisiuni, Romania face parte din Uniunea Europeana. Un rol deloc de neglijat l-a avut si lupta dusa de romanii din exil, iar emisiunile filatelice ale lor se pot viziona in expozitia de fata.

Tematic, se poate face urmatoarea clasificare:

- Europa: 14 emisiuni

- Manifestari UNESCO: 8 emisiuni

- Craciunul: 7 emisiuni

- Proteste impotriva terorii comuniste: 6 emisiuni

- Istoria Romaniei: 5 emisiuni

- Istoria fialteliei romanesti: 4 emisiuni

- Luptatori anticomunisti: 4 emisiuni

- Cosmos: 3 emisiuni

- Sport: 2 emisiuni

- Flora-Fauna: 1 emisiune

Considerand ca scopul propagandistic urmarit prin aceste vignete a fost atins, in anul 1969 s-a decis sa nu mai fie lansate alte emisiuni. Exilul romanesc poate avea constiinta datoriei implinite.

TRAIAN POPESCU

Autorul emisiunilor filatelice romanesti din exil

Fost Vicepresedinte al Societatii Filatelice Romane, Traian Popescu (1910 - 2003) s-a nascut la Craiova. In anul 1932 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, devenind avocat in cadrul Baroului Ilfov. A facut parte din randurile Miscarii Legionare si s-a ocupat de tiparirea emisiunilor filatelice in timpul statului national-legionar.

Din toamna anului 1941 pana in martie 1945 a avut insarcinari diplomatice pe langa Legatiile Romaniei din Turcia si Slovacia. In noiembrie 1947 s-a stabilit la Madrid, unde a fondat revista si editura "Carpatii" (1954).

Prin opera sa, Traian Popescu aduce o contributie substantiala in lupta Exilului Romanesc impotriva ocupatiei comuniste a tarii, prin care a tinut treaza constiinta Apusului asupra sclavizarii Romaniei si excluderii ei din confederatia statelor europene.

Dupa revolutia din decembrie 1989, lupta exilului si-a implinit menirea. O data cu caderea regimului dictatorial comunist, granitele s-au deschis si romanii din tara au avut posibilitatea sa-si regaseasca fratii exilati. Astfel si expozitia ce cuprinde emisiunile filatelice ale exilului a ajuns in Romania de la Madrid, in anul 1997.

Mai intai a fost gazduita la Cluj-Napoca doar pentru trei zile (la Casa de cultura a studentilor), in cadrul unor zile de comemorare a cruciatilor romani ai secolului XX sub egida Asociatiei Actiunea Crestina. Apoi a poposit la Timisoara (gazduita de libraria Galeria romaneasca) timp de o saptamana.

Vremurile au facut ca expozitia sa fie ingropata intr-un alt „exil”, de data aceasta intr-un subsol din acelasi oras. Pana cand membrii Asociatei PREZENT!, care cunosteau soarta panourilor aduse din Spania, au avut initiativa unei expozitii itinerante - ai carei beneficiari sunt romanii - legate de perspectiva integrarii europene.

Mai multe timbre in galeria foto: Exilul romanesc...

NOTA: Lansarea expozitiei va avea loc joi, la Libraria Carturesti, Str. Vasile Lascar nr. 216 (Centrul comercial Anador-vizavi de Spitalul Colentina) unde va fi gazduita timp de trei saptamani.

Pentru mai multe detalii Asociatia PREZENT!

asociatiaprezent@yahoo.com

0726.384.375