Camerele reunite ale Parlamentului au adoptat, marti, bugetul de stat pe anul 2007, cu 187 de voturi pentru si 139 impotriva. Totodata a fost adoptat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor, cu 191 de voturi pentru si 140 impotriva. In favoarea adoptarii bugetului au fost parlamentarii PNL, PD, PC si UDMR, iar PRM si PSD au votat impotriva.

Votul vine dupa mai multe saptamani in care Parlamentul a batut pasul pe loc, dezbaterile fiind amanate in numeroase randuri din lipsa de cvorum.

Guvernul a aprobat, in 13 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB.

De alocari bugetare consistente vor beneficia in 2007 educatia, sanatatea, pensiile, infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala. Desi investitiile guvernamentale se vor ridica la 6,6% din PIB, domeniile sociale continua sa reprezinte principalele tinte ale cheltuielilor publice.

Astfel majorarile de salarii si pensii vor fi semnificative. Salariul mediu brut va creste cu 12,4%, iar pensia medie cu 21%, in ciuda avertizarilor Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Acestea au atras atentia ca politica salariala si administrarea veniturilor statului sunt orientate catre tinte sociale si pericliteaza in acest fel stabilitatea macroeconimca a tarii.

Vladescu: Nu sunt modificari majore in forma finala a bugetului

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, ca modificarile aduse in Parlament formei finale a Legii bugetului nu afecteaza "marile cifre ale bugetului".

El a mentionat cele doua modificari importante ale proiectului de buget sunt majorarea bugetului Ministerului Apararii si redistribuirea de cheltuieli de la Ministerul Educatiei.

In ceea ce priveste modificarile aduse de parlamentari, ministrul Finantelor a spus ca deficitul bugetar a ramas cel propus de Guvern. De asemenea, nivelul de venituri si cheltuieli a ramas neschimbat.