Prim-ministrii din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania si Serbia au semnat marti, la Bucuresti, noul Acord central european de comert liber (CEFTA). Acest acord va inlocui reteaua actuala de 32 de acorduri bilaterale si de comert liber dintre tarile din Europa de Sud Est si va contribui la crearea unei zone de comert liber in regiune.

Romania si Bulgaria vor parasi CEFTA la data de 1 ianuarie 2007, cand devin state membre ai Uniunii Europene.

Crearea unui singur Acord de liber schimb pentru statele din regiune va dinamiza schimburile comerciale si va sprijini statele din Sud-Estul Europei sa se pregateasca eficient pentru a face fata regulilor si presiunilor competitiei de pe Piata Unica, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, in deschiderea summit-ului CEFTA.

„Vom transforma aceasta regiune intr-o zona de stabilitate si prosperitate. Ii vom oferi o perspectiva europeana clara. Populatia isi doreste acest lucru, pentru a duce o viata normala”, a adaugat seful Executivului.

Premierul a subliniat ca initiativa de extindere si modernizare a CEFTA a beneficiat de sustinerea Comisiei Europene si a inaltilor oficiali europeni.

"CEFTA completeaza acordurile de stabilizare si de asociere pe care Comisia le are sau le negociaza cu tarile din Balcanii occidentali. Reprezinta o contributie importanta la cooperarea regionala constructiva.

Pentru tarile candidate si candidate potentiale, CEFTA este o initiere in cooperarea economica stransa care este inevitabil implicata de statutul de membru al Uniunii Europene", a declarat Olli Rehn, comisarul UE pentru extindere.

Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei este cel mai important acord multilateral de comert liber din centrul si sud - estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului.

Acesta creeaza o zona comerciala libera, bazata pe acordurile bilaterale existente care liberalizeaza mai mult de 90% din comert si aproape tot comertul cu bunuri industriale.

De asemenea, consolideaza si modernizeaza setul de reguli ale regiunii privind comertul si include prevederi moderne referitoare la aspecte precum concurenta, achizitiile publice si protectia proprietatii intelectuale. Va prevede convergenta normelor comerciale relevante, in special in privinta normelor industriale si sanitare-fitosanitare.

Rezultatul este un singur sistem simplificat de norme care vor inlesni comertul in regiune. Comertul intensificat are un rol esential in promovarea cresterii economice, a crearii de locuri de munca si in reducerea somajului.

CEFTA-2006 va intra in vigoare la 1 mai 2007, daca partile vor depune la depozitarul acordului instrumentele de ratificare, acceptate sau aprobate pana la 31 martie 2007.

Romania este membru CEFTA din 1997.