Presedintele PC, Dan Voiculescu, a anuntat, marti, ca partidul sau nu va vota motiunea simpla PRM-PSD "Opriti privatizarea CEC". Decizia a fost luata in urma unei intalniri cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Conservatorii nu se opun privatizarii CEC dar sustin mentinerea capitalului majoritar romanesc la ultima institutie financiara aflata in proprietatea statului.

„Noi dorim ca privatizarea CEC, ultima institutie bancara de stat din Romania, sa aiba in vedere interesul capitalului romanesc, ca atare am sugerat o plasare pe bursa, astfel incat majorarea de capital sa se faca prin contributiile romanilor”, a declarat Voiculescu dupa intalnirea cu premierul Tariceanu.

Presedintele PC declarase anterior ca parlamentarii conservatori vor vota motiunea simpla semnata de parlamentarii PRM si PSD doar in cazul in care aceasta corespunde gandirii economice a conservatorilor.

Motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC", initiata de PRM si PSD, va fi dezbatuta, miercuri, in plenul Senatului.

Semnatarii motiunii solicita suspendarea actiunii de privatizare a CEC, iar conducerea acestei banci sa fie exercitata de un Consiliu de Administratie, din care ar putea sa faca parte trei specialisti din domeniul financiar-bancar, un reprezentant al patronatelor, unul al sindicatelor, unul din partea pensionarilor si alti doi reprezentanti ai societatii civile.

Executivul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, forma finala a contractului de privatizare a CEC. Termenul de depunere a ofertelor de catre OTP Bank si National Bank of Greece este 22 decembrie.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni pana la 100% va fi tranzactionat pe piata de capital.