Atleta indiana, Santhi Soundarajan, a ramas fara medalia de argint cucerita in proba de 800 m la Jocurile asiatice de la Doha, dupa ce testul de feminitate la care a fost supusa s-a dovedit a fi "anormal".

Consiliul olimpic asiatic (OCA) a acuzat-o pe Soundarajan de "violarea regulamentului Jocurilor sportive", relateaza cotidianul Herald Tribune, in editia de marti.

Doctorul Consiliului olimpic asiatic, Manmohan Singh, a transmis o scrisoare Comitetului olimpic indian (IOA) pentru a-l informa ca Soundarajan a fost "descalificata la recomandarea comitetului medical pentru violarea regulamentului Jocurilor", fara a mentiona insa motivul acestei decizii.

"Santhi a fost supusa unui test de feminitate la Doha (dupa proba de 800 metri, desfasurata pe 9 decembrie) si a cazut la acest test. Medici specialisti din mai multe domenii au examinat sangele si cromozomii atletei si au descoperit diferite anomalii", a declarat Singh.

Potrivit presei, Comitetul Olimpic Asiatic (OCA) a efectuat acest test in urma unei plangeri depusa de o delegatie adversa, asa cum se procedeaza in astfel de cazuri.

Soundarajan a mai fost supusa unui test de feminitate in anul 2005, dupa ce s-a clasat pe locul doi in proba de 800 de metri la Campionatele Asiei. Atunci testul nu a relevat insa nimic anormal.

Sunt multe explicatii posibile pentru rezultatul nefavorabil al testului. Ar putea fi vorba despre o anomalie cromozomiala sau o defermare fizica, insa presa internationala nu exclude nici varianta conform careia, Santhi Soundarajan, a suferit o operatie de schimbare de sexe, tocmai pentru a castiga diferite titluri mondiale la atletism.

Atletele care esueaza la testul de feminitate au posibilitatea, dupa doi ani, sa ceara reexaminarea cazului lor de catre o comisie de experti si sa primeasca un tratament adecvat.

Santhi Soundarajan, in varsta de 25 de ani, provine dintr-o familie modesta din India. Parintii ei, prea saraci pentru a detine un televizor, nu au putut vedea competitia si festivitatea de premiere de la Doha, insa, acestia au imprumutat un telefon mobil pentru a-si felicita fiica, atunci cand au aflat ca aceasta a castigat medalia de argint.