In timp ce un vechi ziarist al Academiei Catavencu munceste la textul pe care il cititi voi acum, un tånar ministru - domnul Varujan Vosganian - munceste la Portile de Fier. Noi ne bucuram de interesul pe care un ministru al Economiei (MEC) il manifesta pentru un subiect atåt de fierbinte cum este gigacazul de coruptie din cazanul cu megawati.

De aceea profitam sa ii atragem atentia ca, in timp ce domnia sa combate la hidrocentrala de pe Dunare, mai e cineva care munceste pe Olt. E vorba despre un harnic meserias al coruptiei, domnul Bogdan Buzaianu, fost administrator al firmei Energy Holding.

Domnia sa si-a terminat sejurul din Elvetia, unde a facut receptia unei casute noi - care l-a costat un fleac de vreo 5 milioane de euro -, si a venit iute in Romånia ca mergeau prost trebile la care se pricepe. Concret, e vorba despre un contract de - he-he - retehnologizare si modernizare a celor cinci hidrocentrale de pe valea inferioara a Oltului.

Contractul a fost atribuit evident prin incredintare directa aceleiasi companii care a primit si cadourile Portile de Fier I, Portile de Fier II, dar si o termocentrala in Bucuresti (toate contractele depasesc de doua påna la trei ori costurile reale; totalul sumei cheltuite de noi, platitorii de facturi, pentru acest dezmat a depasit un miliard).

Costul pentru hidrocentralele de pe Olt a fost evaluat de Hidroelectrica la nivelul de 123 de milioane de euro intr-o AGA care a avut loc in 2001 (Hotarårea nr. 127 din 21.11.2001); in 2003, Guvernul Nastase elibereaza o Hotaråre (nr. 1599 /23 dec.

2003) prin care incredinteaza - evident - direct contractul unui consortiu care continea partenerul traditional de coruptie - VA TECH Energy -, camuflat sub identitatea unui „conducator“ de consortiu, Voigt Siemens etc.

Ei bine, dupa ce s-au vazut cu ploconul guvernamental in brate, s-a lucrat putin si la cifre: o a doua AGA a Hidroelectrica a decis ca suma care va fi angajata nu va fi cea din hotarårea Guvernului, ci una de trei ori mai mare: 360.043.500 de euro (Hot. nr. 2793, AGA 26 februarie 2004). Baieti, asta nu-i un rahat de spionaj, e jaf simplu. A, iar valoarea nu include TVA.

Bun, astea se petreceau in 2004. De atunci, s-a lucrat la greu: Hidroelectrica a achitat, ritmic, conform unor clauze din contract - pe care nu le cunoastem -, 160 de milioane de euro. |ntre timp (2004-2006), ei, mesterii din respectabilul consortiu, n-au miscat un deget.

Drept care a fost chemat spiridusul Buzaianu, sa negocieze reesalonarea, dar nicidecum a ritmului de plati, ci a pauzelor de lucrari. Noi credem ca este un bun prilej pentru un tånar ministru sa faca publica uriasa escrocherie si sa execute executantul.