NY Times, preluat de IHT, povesteste cum Traian Basescu a primit cartonasul rosu de la ultranationalisti pentru condamnarea "tardiva" a comunismului, iar stirea Associated Press si Reuters pe aceasta tema au fost preluate de zeci de ziare de pe cele doua tarmuri ale Atlanticului.

The Guardian, Le Figaro, BBC sau Europa Libera vorbesc despre ce spune Raportul Tismaneanu si cum a fost primit in parlament, cu fluieraturi si cartonase rosii.

Este prima data cand un presedinte al Romaniei denunta official sistemul ex-sovietic, scria International Herald Tribune, preluand relatarea pe aceasta tema a New York Times.

Ziarul apreciaza ca este o “incercare tardiva a tarii de a se rupe complet de trecutul comunist, cum nu a fost posibil in revolutia dirijata din 1989.”

Articolul arata ca alte foste state din regiune si-au condamnat demult propriul trecut comunist, incepand cu Cehia in 1993 si continuand cu Bulgaria in 2001, pe cand Parlamentul ucrainean a adoptat chiar luna trecuta un proiect de lege prin care foametea orchestrata de Stalin in anii ’30 este calificata drept act de genocid.

Conform aceluiasi IHT, “Basescu se afla sub presiune crescanda din partea societatii civile si a Uniunii Europene sa condamne guvernarea Romaniei din perioada comunista ca fiind una dintre cele mai represive din regiune”.

Ziarul citeaza si acuzatiile lui Ion Iliescu, potrivit carora raportul este unul ce politizeaza istoria cu scopul de “demonizare a stangii democratice”. Si nu este ratata nici interventia lui C.V.

Tudor care “la un moment dat s-a ridicat in picioare, a suflat intr-un fluier si a ridicat un cartonas rosu... In timp ce unii parlamentari aplaudau remarcile lui Basescu, altii le-au urmarit fara o vorba”.

Associated Press scrie pe indelete despre crimele regimului comunist din Romania asa cum sunt ele prezentate in raport si povesteste cum documentul a fost huiduit de ultranationalistii lui Tudor si criticat de fostul presedinte Iliescu.

Agentia compara demersul comisiei Tismaneanu cu “o masura similara a lui Iliescu, care a infiintat un grup international de istorici, condus de laureatul Nobel Elie Wiesel, sa studieze rolul Romaniei in Holocaust”.

Grosul stirii pe aceasta tema la BBC este format de ceea ce scrie in raport, postul britanic optand sa ii nominalizeze pe Ion Iliescu si C.V. Tudor ca fosti comunisti de seama identificati de comisia presidentiala.

Iar Reuters il citeaza pe C.V. Tudor, potrivit caruia “este un raport fals, orchestrat politic. Sunt de accord ca trebuie sa demascam crimele epocii staliniste, dar nu ar trebui sa o condemne pe Regina Angliei, care s-a aflat in aceeasi masina cu dictatorul?”

Tot Reuters citeaza analisti potrivit carora raportul ar putea oferi argumente legale pentru victimele care vor compensatii si ar putea grabi procesul restituirii proprietatilor nationalizate de comunisti.

In presa franceza, cel mai mult spatiu editorial alocat eveniment a fost dat de Le Figaro, potrivit caruia “Romania, care se va integra la 1 ianuarie in Uniunea Europeana, a decis cu mare dificultate sa intoarca paginile negre ale istoriei sale”.

Ziarul se axeaza insa mai degraba pe ceea ce a facut Securitatea si scrie in subtitlul articolului ca raportul Tismaneanu “denunta rolul jucat de fosta politie politica comunista”.

Iar la britanici The Guardian, care prezinta la randul sau, succint, concluziile raportului, il citeaza pe “fostul sef al propagandei comuniste”, Ion Iliescu, potrivit caruia “nu pot accepta sa fiu prezentat drept un pilon al comunismului...

Nu eu am creat comunismul, nu eu am inventat inchisorile si lagarele, nu eu am infiintat Securitatea”.