Rusia ramane un partener strategic pentru Republica Moldova, colaborarea dintre cele doua tari fiind, in prezent, mai intensa ca oricand, a declarat, miercuri, presedintele moldovean, Vladimir Voronin. Acesta a mai precizat ca relatiile dintre Chisinau si Bucuresti trebuie sa fie pur si simplu normale, fara ca Romania sa se comporte "ca un frate mai mare", transmite BBC News.

In bilantul prezidential pe 2006, publicat miercuri, presedintele Voronin a lansat critici dure la adresa Guvernului Tarlev pentru mersul procesului de integrare europeana a Republicii Moldova.

El a subliniat ca una din principalele sarcini ale guvernului in aceasta privinta a fost sa asigure un acord de comert asimetric cu UE si sa obtina un regim mai relaxat de vize pentru cetatenii Republicii Moldova, insa nici una din aceste sarcini nu a fost realizata.

„Pentru prima data aratam Guvernului un cartonas rosu la acest capitol. Intr-o asemenea actiune cum este integrarea europeana nu poti sa gandesti si sa actionez in mod stereotip, nici sa tratezi integrarea europeana ca pe un proces de incorporare mecanica a Moldovei in aceasta familie europeana", a spus presedintele Voroin.

Relatiile cu Rusia - mai solide ca oricand

Voronin a adaugat ca parteneriatul strategic dintre Republica Moldova si Rusia s-au imbunatatit simtitor in ultimele luni, ca urmare a intalnirii pe care a avut-o in august cu presedintele Vladimir Putin.

Raspunzand parca acuzatiilor unor politicieni din opozitie, Vladimir Voronin a spus ca aceasta ameliorare nu se datoreaza insa vreunei cedari in dauna intereselor nationale ale Republicii Moldova.

Presedintele i-a criticat pe "politicienii infantili, care nu se vor mai maturiza niciodata", acuzandu-i ca "au incercat sa profite de Rusia in alegerile parlamentare si apoi si-au schimbat orientarea".

Referindu-se la oamenii politici care au adus in discutie "pretul" intelegerii cu Rusia, Voronin a apreciat ca "orientarea acestora depinde de cine si cat plateste", ei fiind "niste mercenari politici".

El a precizat ca punctele de vedere ale celor doua tari se vor apropia si in ceea ce priveste Transnistria, exprimandu-si convingerea ca Rusia doreste ca Republica Moldova sa devina un stat puternic si viabil, in urma reintegrarii.

Republica Moldova nu vrea "relatii privilegiate" cu Romania

Pe de alta parte, Voronin s-a aratat nemultumit de relatiile dintre Republica Moldova si Romania. El a precizat ca relatiile dintre Chisinau si Bucuresti trebuie sa fie pur si simplu normale, fara ca Romania sa se comporte "ca un frate mai mare".

"Nu avem nevoie de frati mai mari si nici de relatii privilegiate cu Romania", a declarat predintele moldovean

Voronin a mai spus ca, desi Bucurestiul se ofera insistent sa acorde ajutor in procesul de integrare europeana, relatia Republicii Moldova cu UE poate fi si directa, nu neaparat prin intermediul Romaniei.

"Problemele majore care vor aparea dupa 1 ianuarie 2007 nu le vom pune in fata Romaniei, ci in fata domnului Javier Solana si a altor inalti reprezentanti ai Uniunii Europene", a precizat acesta.