O noua strategie a Statelor Unite in zona Marii Negre, mai adecvata, in opinia autorilor sai, realitatilor geopolitice din regiune, propune prestigioasa fundatie conservatoare washingtoniana Heritage - un think-tank de ale carui recomandari Casa Alba, mai ales cand este, ca acum, sub control republican, tinde sa tina seama in elaborarea politicii externe americane.

Prezentam mai intai premisele de la care pornesc cei doi autori ai studiului, Ariel Cohen si Conway Irwin:

- Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, interesele Statelor Unite in regiunea Marii Negre se intind de la resursele energetice la securitatea militara si de la combaterea pericolului terorismului la actiunile contra traficului de stupefiante, arme si fiinte umane.

- Pentru a apara interesele americane si pentru a putea influenta securitatea, Statele Unite au nevoie de o politica regionala atotcuprinzatoare.

- Regiunea Marii Negre este un conglomerat de civilizatii si sfere de influenta care se suprapun partial.

- Bulgaria si Romania sunt membre in NATO si viitoare membre in UE.

- Ucraina este prinsa intre Occident si Rusia.

- Georgia inclina spre Occident, dar este supusa unei puternice presiuni din partea Rusiei, care ii pune in pericol suveranitatea si integritatea teritoriala in teritoriile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud.

- Turcia si Rusia ezita intre Rasarit si Apus, trase in directii diferite de istorie, religie, interese nationale si mandria nationala.

- Cele sase state riverane ale Marii Negre (Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia, Georgia si Turcia) incep sa construiasca o incercare de identitate regionala - tocmai in momentul in care puteri straine si forte exterioare sunt in cautarea unor capete de pod in vecinatatea acestor tari.

Recenta apropiere ruso-turca, nelipsita de implicatii antiamericane

Regiunea - arata autorii studiului Heritage - este importanta pe plan geopolitic tocmai pentru ca este un amalgam de culturi, comert international (legitim si ilicit), idei si influente intretesute.

In prezent, prezenta americana in regiune se bucura de sprijinul Romaniei si Bulgariei, dar relatiile Statelor Unite cu Rusia, Turcia si Ucraina sunt pe teren nesigur. Ucraina a adoptat o atitudine mai pro-rusa dupa inceperea mandatului de premier al lui Ianukovici.

Georgia este supusa de Rusia la mari presiuni politice si economice, fiind in acelasi timp preocupata de conflictele interne - fiind, din aceasta cauza, prost echipata pentru a actiona ca un puternic aliat al Statelor Unite.

Acest hatis de interese si aliante, precum si recenta apropiere ruso-turca, care nu este lipsita de implicatii antiamericane, toate acestea ar putea stanjeni activitatile americane in regiune - considera prestigiosul think-tank de la Washington.

Date fiind aceste premise, Administratia Bush ar trebui sa urmeze o strategie circumspecta, echilibrata si realista, de intarire a securitatii si stabilitatii bazinului Marii Negre. In mod specific, Statele Unite ar trebui:

- Sa coordoneze politica externa a SUA si UE in regiune, in special in ceea ce priveste Politica Europeana de Buna Vecinatate (European Neighbourhood Policy).

- Sa intensifice cooperarea NATO cu tari nemembre NATO, prin intermediul Parteneriatului pentru Pace (...), si sa intareasca relatiile militare bilaterale cu Ucraina.

- Sa desfasoare schimburi militare trilaterale cu Turcia si sa incurajeze consultarile cu Romania si Bulgaria, pentru a linisti temerile Turciei ca si-ar putea pierde pozitia dominanta in bazinul Marii Negre, din cauza influentei crescande a Statelor Unite prin intermediul bazelor militare construite in regiune.

- Sa incurajeze tarile riverane, in mod specific Romania si Bulgaria, sa preia initiativa in organizatiile si initiativele regionale multilaterale, cum ar fi Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra (...). Atunci cand este cazul, Statele Unite ar trebui sa solicite statutul de membru sau de observator.

- Sa contribuie la structurile regionale de securitate existente (BLACKSEAFOR si Black Sea Harmony), ca participant sau ca observator.

(Aceasta contributie ar putea include punerea la dispozitie de capabilitati cruciale de informatii tehnice, poduri aeriene si alte capacitati speciale.) Aceste aspecte ar putea fi integrate, pentru imbunatatirea interoperabilitatii, si exercitiilor militare NATO si exercitiilor pentru pregatirea in vederea dezastrelor.

- Sa intareasca aliantele Statelor Unite cu Bulgaria si Romania si sa furnizeze fortelor romane si bulgare, in cadrul unor misiuni relevante pentru prezenta americana in regiune, asistenta in domeniul militar, al pregatirii in vederea situatiilor de urgenta si in cel al instruirii tehnologice.

Integral in Romania Libera