21 decembrie 1989. Doi tineri pierduti in demonstratiile de strada. 21 decembrie 2006. Doua personalitati ale Romaniei in prag de integrare in Uniunea Europeana. Este vorba despre Varujan Vosganian, ministrul economiei si comertului, si Horia Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Roman, care, in urma cu exact 17 ani, au "petrecut" impreuna Revolutia din Bucuresti.

Fara sa stie unul de celalalt, cei doi au trait momente aproape identice in locuri comune: impuscaturi, moarte, arestare, incarcerare, centrul Capitalei, Jilava.

Acum, la 17 ani de la acel decembrie insangerat, Vosganian a fost linsat public pe motiv ca ar fi colaborat cu organele Securitatii comuniste, in ciuda repetatelor verdicte de necolaborare emise de CNSAS, iar cel de-al doilea a fost facut "limbric" si "derbedeu" de Vadim Tudor in plenul parlamentului.

Unul - arestat, altul - martor

Actualul ministru al economiei si comertului, Varujan Vosganian, a ajuns in mijlocul evenimentelor dupa ce a plecat de la locul de munca de pe platforma industriala Rahova cand a auzit la radio ce se intampla in Bucuresti.

La cateva ore dupa ce a ajuns in Piata Universitatii, a fost martorul primelor crime ale Revolutiei din Bucuresti. In jurul orei 17.00, spune senatorul liberal, a aparut un transportor blindat in viteza si a calcat cativa oameni. Dupa doua ore, Vosganian a auzit si primele focuri de arma, moment in care, alaturi de alte sute de persoane, s-a adapostit in scarile blocurilor din jurul pietei.

Norocul a facut ca el sa se ascunda intr-o curte interioara si, ulterior, intr-un apartament, pentru ca, in momentul in care a iesit, a vazut ca este singurul supravietuitor dintre cei care intrasera in imobilul respectiv. Spre ghinionul lui, a fost imediat arestat si dus la sediul Securitatii.

Patapievici a fost arestat de cum a ajuns pe strada. Motivul? L-a luat la rost pe unul dintre soldatii din dispozitivul amplasat in Piata Universitatii fiindca avea piedica trasa la arma: "Mai, esti un om tanar, ce vrei sa faci? Sa ucizi oameni? Esti nebun? Tu n-ai aflat ce s-a intamplat la Timisoara? Trage piedica inapoi".

A venit un ofiter si, sub amenintarea armelor, Patapievici a fost arestat si dus la unul dintre sediile Securitatii.

"Demonstratie misto"

Luat si el la Securitate, Patapievici mai tine minte imaginea unui ofiter care-i urla incontinuu: "F...-va muma-n c.. de porci imputiti! Strigati impotriva lui Ceausescu? Tu, ma nemernicule?". "Apoi impartea palme oricui apuca, inclusiv femeilor, in timp ce le spunea colegilor lui ca in Piata Universitatii era o demonstratie misto", adauga Patapievici.

"Suntem salvati! "

Drumul spre Jilava a fost salvarea celor doi participanti la Revolutie. Pana la destinatie au incasat cea mai mare bataie din viata lor. Ca sa urce in duba, Vosganian a trecut printr-un cordon de 20 de securisti inarmati cu bastoane. "Trebuia sa fugi ca un iepure speriat in timp ce ei te loveau cu ce apucau pana la duba.

M-au lovit cu bastoanele peste ceafa, umeri, piept, dar cele mai multe le-am incasat cand ma suiam in masina", marturiseste el. In drumul spre Jilava de la sediul Securitatii, Vosganian se afla in duba impreuna cu alti sapte oameni.

Integral in Adevarul