Ioana Lupea: "Nu au iesit toate dosarele. Surprizele nu s-au terminat”, anunta misterios premierul Calin Popescu-Tariceanu."

Un branci politic dat Partidului Liberal Democrat prin aluzia ca si alte personalitati din grupul Stolojan, in afara de Mona Musca, ar avea probleme la dosar, numai de el stiute.

De unde, nu este clar. Poate ca de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, condus de istoricul liberal Marius Oprea, consilier al premierului, care a mai deconspirat numele unor fosti ofiteri ai Securitatii, cu functii guvernamentale (Dan Petrescu, Aurel Theodorescu) chiar inainte ca acestia sa ajunga la CNSAS.

Nu este exclus ca surprizele sa vina totusi de la CNSAS, chiar daca toate dosarele nominale ale politicienilor au fost predate de serviciile secrete.

Documente care sa-i vizeze pe politicieni ar putea aparea din alte dosare, cum s-a intamplat in cazul fostului presedinte al Uniunii Scriitorilor Eurgen Uricaru si al fostului ministru al justitiei Rodica Stanoiu.

Dar si din dosarele pe care serviciile au insistat sa le pastreze in seifurile strict secrete pentru ca ar viza fapte ce tin de siguranta nationala, ca terorism, contraspionaj. Prin decizia de ieri a CSAT, acestea vor fi parcurse si reevaluate de comisiile mixte formate din reprezentantii serviciilor de informatii si CNSAS.

Dar premierul Tariceanu pare sa cunoasca si numele de pe copertile acelor dosare ce vor sabota credibilitatea PLD sau a altor politiceni rivali ai PNL.

Ori poate doar se face ca le-a aflat si de aceea nu nominalizeaza, pentru a inveli viitorul partid al lui Theodor Stolojan intr-o mantie de suspiciune.

Banuiala, la fel ca materializarea avertismentului, ar depuncta gruparea la criteriul onestitate, cea mai valoroasa zestre in competitia cu PNL, prezentat si receptat ca lipsit de integritate. Alegerea intre PNL si PLD se va face mai ales in functie de acest principiu.

Intentionat sau nu, Calin Popescu-Tariceanu a scris mottoul campaniilor ce vor urma mutand lupta politica la un alt nivel, al confruntarii in file de dosar de Securitate. Asa ca, dupa condamnarea oficiala a comunismului romanesc, am putea avea parte de o campanie electorala pentru europene si parlamentare mustind de comunism.

Daca dezbaterile din 2004 s-au subordonat toate temei coruptiei, declaratia sefului liberalilor ne previne asupra posibilului subiect central al campaniilor din 2007 si poate din 2008: comunismul cu aspectele sale oculte din arhiva Securitatii.

Experienta lui 2006 a dovedit ca spatiul public este vulnerabil la informatii si marturii ce nu pot fi probate cu documente pentru ca acestea sunt inexistente, distruse, sustrase sau inca tinute la secret.

De la PNL asteapta altceva decat folosirea dosarelor ca arme politice, sa-si sustina in parlament pana la capat Legea lustratiei, pe care a initiat-o.

Lustratia insa ar descuraja un astfel de comportament, ceea ce probabil a taiat avantul multor promotori ai proiectului sa-l mai impinga spre adoptare intr-un timp scurt, eventual pana la primele alegeri din mai.