Premierul francez, Dominique de Villepin, a fost audiat, joi dimineata, de doi judecatori ca martor in afacerea Clearstream, un scandal care a zguduit clasa politica a statului francez, relateaza agentiile internationale de presa.

Dominique de Villepin a fost convocat in fata instantei ca ''simplu martor'', statut ce inseamna ca nici o acuzatie nu este retinuta pentru moment impotriva lui. Acesta a ajuns la sectia financiara a tribunalului din Paris cu putin inaintea orei locale 09.00 (10.00, ora Romaniei), inconjurat de un important efectiv de securitate.

Pe vremea cand era ministru de Externe si apoi de Interne, de Villepin a ordonat o ancheta asupra unor documente ale institutiei financiare luxemburgheze Clearstream, fara a le spune nimic colegilor din guvern.

El este suspectat ca a incercat sa-l discrediteze pe Nicolas Sarkozy, rivalul sau de dreapta, al carui nume era citat in aceste documente privitoare la detinatorii de conturi oculte in strainatate, ca beneficiar al unor comisioane obtinute in urma vanzarii unor fregate catre Taiwan, in 1991.

Audierea premierului este un eveniment iesit din comun in Franta si nu exista decat un precedent recent - cand Lionel Jospin a fost audiat in legatura cu o afacere de finantare ilegala a partidului sau la inceputul anilor '90, relateaza agentiile internationale de presa.

Premierul francez a dat asigurari intotdeauna ca el nu si-a facut decat datoria grabind in 2004 verificarile referitoare la numele care figurau pe liste si a denuntat atacurile ''calomnioase'' la adresa sa.