In sesiunea septembrie-decembrie 2006, la Camera Deputatilor au fost votate 312 proiecte de legi, din care 196 au fost adoptate si 116 respinse. La senat, alesii au lucrat pe sarite, cu multe suspendari de sedinte din lipsa de cvorum, si au adoptat doar 186 de legi din 326 de initiative legislative.

Acestia din urma au considerat de cuviinta sa-si ia vacanta cu o zi mai repede, astfel ca nu au reusit nici macar sa realizeze bilantul propriei activitati.

Munca deputatilor pe tot anul

Pe parcursul anului 2006, in cele doua sesiuni parlamentare, deputatii au lucrat la 577 de legi, dintre care 434 de proiecte au fost initiate de guvern.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, din cele 434 de proiecte elaborate de executiv au fost adoptate 429.

Bilantul statistic al sesiunii parlamentare septembrie-decembrie 2006 arata ca s-au desfasurat 26 de sedinte in plenul Camerei Deputatilor si au fost votate 312 proiecte de legi, din care 196 au fost adoptate si 116 respinse. La Camera Deputatilor sunt inregistrate in acest moment 246 de proiecte de legi, aflate in diefrite stadii ale dezbaterii.

Intarzieri si adoptari tacite

In cazul a doua initiative legislative aflate Camera Deputatilor termenul de adoptare expira in urmatoarele zece zile, astfel ca vor fi adoptate tacit. Este vorba de un proiect de lege care schimba denumirea unui oras din judetul Caras-Severin si de o modificare la legea invatamantului.

In sesiunea septembrie-decembrie, 15 initiative legislative, inregistrate la Camera Deputatilor ca prima Camera sesizata, au fost adoptate tacit ca urmare a depasirii termenului de adoptare.

Printre cele mai importante sunt modificarea si completarea Legii Curtii Constitutionale, infiintarea zonele metropolitane, modificarea si completarea Statutului functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, aprobarea regimului contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica si organizarea si functionarea Curtii de Conturi.

Cheia restantelor e la comisiile de specialitate

Campioana intiativelor legislative care au termenul depasit este, de departe, Comisia juridica, care a intarziat depunerea rapoartelor in cazul a 28 de legi: legea lustratiei, organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie, modificarea si completarea Codului de procedura penala etc.

Comisia de industrii si servicii ocupa locul doi la capitolul restante, inregistrand 15 intarzieri: salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie, introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania etc.

Pe locul trei se claseaza Comisia pentru sanatate si familie. Aceasta inregistreaza 14 intarzieri: Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, modificarea unor acte normative care reglementeaza activitatea in domeniul sanitar, Legea farmaciei etc.

Esecuri si proiecte de viitor

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a vorbit despre doua esescuri ale activitatii parlamentare pe 2006: Agentia Nationala de Integritate si pachetul legilor sigurantei nationale. Olteanu s-a declarat dezamagit de modul cum a fost ciuntit proiectul ANI si de faptul ca pachetul de legi privind siguranta nationala nu a ajuns spre dezbatere in Parlament.

"Ca urmare a faptului ca aceste legi stau de trei luni la CSAT, nu ne-am putut indeplini angajamentul politic al celor mai multe dintre partidele parlamentare, si anume de a le adopta pana la sfarsitul anului", a declarat Olteanu.

De asemenea, presedintele Camerei Deputatilor are in plan pentru prima sesiune din 2007 dezbaterea situatiei legate de "presiunile care continua sa se faca pentru redeschiderea adoptiilor internationale". Bogdan Olteanu a spus ca Parlamentul trebuie sa fie extrem de explicit in privinta adoptiilor internationale si sa formuleze un punct de vedere oficial in aceasta privinta.

Senatul a uitat sa-si faca bilantul activitatii

Senatorii au plecat in vacanta cu o zi mai repede si au renuntat sa mai faca un bilant al activitatii.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a renuntat sa mai convoace sedinta de plen programata pentru joi, in care trebuia sa prezinte bilantul activitatii pe anul 2006. Asta dupa ce senatorii au demonstrat, inca de la inceputul saptamanii, ca nu prea mai au chef de lucru.

In sedinta de miercuri, in calitate de presedinte de sedinta, Teodor Melescanu a trecut fugitiv in revista numarul de proiecte de lege adoptate si respinse de Senat.

Din 326 de proiecte de lege aflate in lucru, in sesiunea septembrie-decembrie au fost adoptate 186. 227 din numarul total de initiative au apartinut parlamentarilor.