Presedintele ceh, Vaclav klaus, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Praga, ca respinge lista cu membrii celui de-al doilea guvern de centru-dreapta, prezentat de premierul Mirek Topolanek dupa mai multe saptamani de negocieri.

De sase luni, Cehia nu are un Guvern stabil, dupa ce alegerile legislative din iunie au condus la formarea unui Parlament fara o majoritate clara, transmite AFP.

"Am precizat deja, la jumatatea lunii octombrie, ca doresc o solutie stabila, ceea ce exclude orice targuiala de voturi, la stanga sau la dreapta. Nu pot schimba nimic in acest sens", a declarat seful statului, Vaclav Klaus.

Coalitia tripartita prezentata de seful dreptei liberale, din care fac parte Partidul Democrat Civic (ODS), crestin-democratii si Verzii.

Aceste partide dispun de numai 100 din cele 200 de locuri ale camerei inferioare a parlamentului ceh. Pentru ca guvernul propus de Mirek Topolanek sa fie votat, este nevoie de sprijinul a cel putin un deputat al Partidului Social Democrat (CSSD) al fostului premier Jiri Paroubek sau al Partidului Comunist (KSCM).

Refuzul sefului statului amana inca o data formarea noului guvern, in conditiile in care Cehia este lipsita de un guvern stabil de la alegerile legislative din iunie, care au dus la constituirea unui Parlament in care nu exista o majoritate clara.

Constitutia ceha prevede trei incercari de formare a Guvernului, inainte de organizarea alegerilor anticipate.