Moneda nationala s-a apreciat in ultimele doua zile, atingand valoarea de 3,3801 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai scazut nivel al monedei unice europene fata de leu din ultimii patru ani, potrivit Reuters. Fata de inceputul acestei luni, cand era cotat la 3,4250 lei, euro a pierdut 1,31 procente.

“Este posibil ca bancile sa sa se fi decis sa vanda pentru a evita si alte pierderi dupa aprecierea monedei nationale de miercuri”, a declarat un dealer de la o importanta banca straina din Bucuresti.

Investitorii sunt de parere ca leul va creste pe termen lung pe masura ce economia Romaniei va beneficia de pe urma aderarii la Uniunea Europeana.

In acest an, leul, una dintre cele mai performante monede europene din acest an, s-a intarit cu aproximativ noua procente fata de euro pe speranta ca economia romaneasca va atrage, dupa aderarea la UE, mai multi bani din investitii.

Investitorii straini incearca sa isi plaseze banii in Romania, care are insa o bursa mica si o piata de obligatiuni aproape inactiva. Cea mai mare a banilor investiti ajung in depozite bancare si in sectorul imobiliar, care a cunoscut o crestere rapida in acest an.