Codrut Seres este primul demnitar acuzat oficial de tradare, scrie EvZ. Ca probe, procurorii detin inregistrari ale convorbirilor telefonice, interceptari de SMS-uri, e-mail-uri, denunturi, autodenunturi, depozitii de martori si de inculpati, documente ridicate de la ministerele implicate in scandal, scrie Romania Libera. De asemenea, Seres este acuzat ca a incercat sa-l favorizeze pe Liviu Luca in cazul vanzarii a 8% din actiunile Petrom catre salariati , scrie Jurnalul National.

Codrut Seres este primul demnitar acuzat oficial de tradare

de Marius Iosef (EvZ)

Fostul ministru al economiei si comertului a fost pus ieri sub invinuire pentru comiterea infractiunilor de tradare prin transmitere de secrete si sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational.

Seres devine, dupa 1989, astfel primul ministru sau demnitar de rang inalt acuzat oficial de comiterea unor infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale.

Toate aceste acuzatii sunt formulate in dosarul in care mai multi consultanti internationali si oficiali romani sunt acuzati de spionaj, respectiv tradare. Daca va fi gasit vinovat de catre instanta, Seres risca sa petreaca 15 ani in spatele gratiilor.

Sprijin pentru un grup organizat transnational

"Din probele administrate in cauza a rezultat ca, in perioada 2005-2006, in calitate de ministru al economiei si comertului si presedinte al comisiei de privatizare a SC Electrica Muntenia Sud SA, a contribuit intelectual si material la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale care, prin caracterul si importanta lor, au fost de

natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului - Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei.

Totodata, s-a constatat ca a transmis date si informatii confidentiale, care prin caracterul si importanta lor sunt de natura sa pericliteze securitatea statului, unei grupari infractionale organizate cu caracter transnational”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Numele ministrului Codrut Seres a aparut in atentia opiniei publice odata cu punerea sub acuzare a lui Stamen Stantchev, Vadim Benyatov, Dorinel Mucea si Radu Donciu.

In fata instantei care a judecat cererea de arestare a celor patru, procurorii au sustinut ca bulgarul Stantchev a reusit sa-si creeze un cerc de apropiati in Ministerul Economiei si Comertului si in cel al Telecomunicatiilor, prin intermediul carora intra in posesia unor informatii confidentiale si influenta luarea unor decizii.

Mai mult, din interceptarile realizate in acest dosar ar rezulta ca Seres si Liviu Luca, presedintele Asociatiei Salariatilor din Petrom, si-au impartit activitatea de strangere a semnaturilor necesare pentru promovarea hotararii de guvern referitoare la vanzarea pachetului de 8% din actiunile SNP Petrom.

EvZ.

Tradare si spionaj

preluare Romania Libera

Seres este acuzat de tradare prin divulgare de secrete economice. Ca probe, procurorii detin inregistrari ale convorbirilor telefonice, interceptari de SMS-uri, e-mail-uri, denunturi, autodenunturi, depozitii de martori si de inculpati, documente ridicate de la ministerele implicate in scandal. Din documente ar rezulta ca Stamen Stantchev era seful lui Seres, ministrul care ii executa ordinele.

Exista o inregistrare in care Stantchev declama: "Conduc tot Ministerul Economiei: energie, resurse, minerit, comert".

Romania Libera.