Premierul francez, Dominique de Villepin, a fost interogat timp de 17 ore, de catre magistratii care investigheaza o presupusa campanie de distrugere a imaginii ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy. Premierul a fost audiat ca martor si nu ca suspect in dosarul Clearstream, relateaza agentia Reuters.

"Sunt bucuros ca pot depune marturie intr-un caz in care multe minciuni au fost spuse si pentru care am suferit in ultimii ani", a declarat Villepin.

Politia a pazit strazile din apropierea sectiei financiare a tribunalului din Paris, unde Villepin a fost audiat de joi pana vineri, la ora locala 03.00 (04.00, ora Romaniei).

Audierea premierului este un eveniment iesit din comun in Franta si nu exista decat un precedent recent - cand Lionel Jospin a fost audiat in legatura cu o afacere de finantare ilegala a partidului sau la inceputul anilor '90, relateaza agentiile internationale de presa.

Inainte de a deveni premier anul trecut, Villepin a ordonat doua anchete separate in dosarul Clearstream si nu l-a informat despre aceasta pe premierul de atunci, Jean Pierre Raffarin, sau pe magistratii care investigau separat acelasi scandal.

El este suspectat ca a incercat sa-l discrediteze pe deputatul, Nicolas Sarkozy, al carui nume era citat in aceste documente privitoare la detinatorii de conturi ascunse in strainatate, ca beneficiar al unor comisioane obtinute in urma vanzarii unor fregate catre Taiwan, in 1991.

Villepin si Sarkozy sunt rivali politici in cadrul dreptei franceze, insa premierul a negat vehement ca ar fi folosit serviciile secrete pentru a-l discredita pe Sarkozy.

Premierul francez a dat asigurari intotdeauna ca el nu si-a facut decat datoria grabind in 2004 verificarile referitoare la numele care figurau pe liste si a denuntat atacurile ''calomnioase'' la adresa sa.