Pana pe 15 martie 2007, companiile trebuie sa transmita Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) situatia stocurilor de zahar. Masura este obligatorie pentru operatorii economici care la data de 1 ianuarie 2007 detin fie peste 10 tone de zahar ca atare sau incorporat in produsele zaharoase detinute, fie trei tone de izoglucoza sau doua tone de fructoza. Decizia a fost luata, joi, printr-o ordonata de urgenta.

In functie de datele primite, APIA va informa fiecare agent economic cu privire la cantitatea excedentara si la valoarea garantiei de eliminare de pe piata. Valoarea garantiei care trebuie achitata de agentul economic rezulta din inmultirea cantitatii excedentare cu echivalentul in lei a 500 de euro/tona.

Agentii economici trebuie sa raporteze situatia lunara a stocurilor de zahar

Conform actului normativ, agentii economici sunt obligati sa elimine stocurile excedentare de zahar pana la data de 31 aprilie 2008, avand la dispozitie trei variante stabilite de Comisia Europeana, respectiv export fara restitutii, transformarea in biocarburant sau utilizarea zaharului pentru hrana animalelor.

Declaratiile referitoare la stoc trebuie sa cuprinda date despre cantitatile produse, procesate si vandute din 2003 pana in 2006. Operatorii economici care si-au inceput activitatea in 2005 sunt obligati sa prezinte situatia lunara a stocurilor. Mai mult, operatorii economici trebuie sa justifice contextul care a dus la constituirea stocurilor.

Se considera stoc excedentar, cantitatea care depaseste cu 10 % media stocurilor din ultimii ani de activitate.

Amenzi pana la 100.000 RON

In cazul in care agentul economic nu transmite datele despre stocuri in termenul stabilit sau daca furnizeaza informatii eronate risca o amneda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei. Sanctiunea este valabila si in cazul in care producatorul refuza sa achite garantia sau utilizeaza alte metode de eliminare a cantitatii de zahar care depaseste stocul permis.

Aceste obligatii sunt valabile si pentru restul operatorilor din industria alimentara. Astfel, fiecare agent economic trebuie sa declare la APIA, tot pana la 15 martie 2007, situatia stocurilor de produse alimentare.

"Aceasta obligatie se limiteaza insa la produsele ale caror stocuri depasesc cantitati specifice, care se vor stabili prin ordin al ministrului agriculturi", se precizeaza intr-un comunicat emis, vineri, de Guvern.