Anul acesta petrecem ultimul Craciun in afara Europei. E o oarecare nostalgie, chiar daca am asteptat acest moment cu sufletul la gura in ultimii 16 ani. Am sperat, am visat sa facem parte din familia europeana a tarilor civilizate, ne-am dorit sa putem munci in orice tara din clubul celor bogati si mai ales sa fim respectati de catre ceilalti pentru ceea ce suntem.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, vrand-nevrand, multe se vor schimba in Romania.

De la taiatul porcilor dupa datina (subiect fierbinte in aceste zile), pana la mentalitatea oamenilor. Asa cum ne-au avertizat abia spre final politicienii, intrarea in Europa nu va aduce pe strazile romanilor rauri de lapte si miere.

Pentru a dovedi ca suntem seriosi si ca meritam sa stam la aceeasi masa in restaurantul de cinci stele (cum compara presedintele UE), cu italienii, germanii, francezii sau englezii, trebuie sa fim seriosi si sa muncim probabil mult mai mult decat am facut-o pana acum.

Expresii consacrate precum "Las-o ma ca merge si-asa", nu prea isi gasesc locul in noua constructie unde am visat si am reusit sa intram. Deja la Bruxelles au aparut voci care critica Romania, considerand ca autoritatile de la Bucuresti s-au culcat pe o ureche dupa ce au avut confirmarea intrarii in UE la 1 ianuarie 2007 si au incetinit ritmul reformelor.

Pentru ca desi vom pasi in noul an ca cetateni europeni, mai avem multe de facut, iar oficialii de la Bruxelles s-au obisnuit sa ne monitorizeze strict, convinsi fiind de faptul ca doar cu sabia lui Damocles deasupra capului obtinem rezultatele dorite. Trebuie sa convingem ca suntem in stare sa facem programe pentru a cheltui cum trebuie banii, nu putini, pe care ni-i da Europa.

Lucru destul de dificil, daca ne gandim ca pana acum am reusit sa atragem destul de putine fonduri si ca nu putine au fost cazurile de deturnari de bani europeni. Sarcina cea mai grea cade bineinteles pe umerii politicienilor nostri. La Bruxelles conteaza mai putin daca vor fi sau nu anticipate in Romania.

Oficialii UE sunt insa extrem de interesati ca la Bucuresti sa nu mai fie debandada politica, sa nu mai fie crize pe banda rulanta in coalitia de guvernare si mai ales sa fie respectat cu sfintenie principiul separatiei puterilor in stat.

Daca ne vom face constiinciosi temele si vom dovedi ca intrarea noastra in UE nu a fost exclusiv o decizie politica, beneficiile oferite de Europa ar putea veni mai repede decat speram si vor fi mult mai mari decat simpla plimbare prin tarile Uniunii doar cu buletinul.