Iranul sfideaza sanctiunile Consiliului de Securitate ONU si anunta, duminica, accelerarea programului sau nuclear prin instalarea, chiar de astazi, a 3000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului.

Oficialii de la Teheran spun ca Occidentul trebuie sa accepte sa traiasca cu un "Iran nuclear".

Presedintele Mahmud Ahmadinejad ameninta pe cei care au sprijinit rezolutia ONU ca isi vor regreta, foarte curand, gestul.

"Vrea sau nu Occidentul, Iranul este o tara nucleara si este in interesul Occidentului sa accepte un Iran nuclear", a declarat Ahmadinejad.

"Incetati acest joc de marionete. Pe de o parte trimiteti mesaje de prietenie iar pe de alta parte, va arati coltii. Opriti acest joc dublu!" a avertizat presedintele iranian tarile occidentale.

Pe de alta parte, Parlamentul de la Teheran s-a intrunit sa discute in procedura de urgenta o lege pentru revizuirea cooperarii cu Agentia Internationala pentru Energia Atomica.

Presedintele Mahmud Ahmadinejad a calificat sanctiunile adoptate ieri de Consiliul de securitate ONU, ca "o hartie buna de aruncat" anuntand ca aniversarea revolutiei islamice, in februarie, va consacra Iranul ca putere nucleara. Deputatii au condamnat, intr-o declaratie, rezolutia Consiliului de securitate a ONU.

Presa oficiala de la Teheran a condamnat rezolutia si a scris pe primele pagini ca Iranul are dreptul sa dezvolte un program nuclear pasnic.

Dupa aproape patru luni de discutii, marile puteri ale lumii au reusit, in cele din urma, sambata, sa cada de acord asupra textului unei rezolutii care prevede sanctiuni pentru Iran din cauza programului sau nuclear si balistic.

In Rezolutia 1737, adoptata in unanimitate de cei 15 membri, se arata ca „Iranul trebuie sa-si suspende imediat orice activitate nucleara sensibila in domeniul proliferarii armelor”.