Presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un inteviu acordat Danei Deac, difuzat luni de Antena 3, la emisiunea "Cafeaua cu Sare", ca, daca romanii i-ar cere sa aduca in tara trupele romanesti aflate in teatrele de operatiuni din strainatate, nu ar ezita sa faca acest lucru.

„N-as ezita sa o fac, eu nu am nici un vot de la vreun cetatean al Statelor Unite, nici un vot de la vreun cetatean al Marii Britanii. Doar poate cei care au dubla cetatenie dintre romani. Eu sunt aici sa servesc interesele romanilor.

Daca stiind exact despre ce e vorba mi-ar cere sa aduc trupele acasa as avea acoperirea deciziei poporului roman care nu poate nimeni sa o puna in discutie, nici presedintele tarii, nici relatia bilaterala cu Statele Unite sau cu Marea Britanie”, a precizat seful statului.

Intrebat ce ar face daca PNL ar veni cu un milion de semnaturi, de la roman care vor retragerea soldatii romani din Irak, presedintele a raspuns:

”Pai un milion de semnaturi am strans eu la D.A. pentru Bucuresti in 27 de zile. Un milion de semnaturi nu sunt greu de strans cand cauza este corecta. Ei au vreo opt luni de cand se chinuie, nu au ajuns la milion, o sa ajunga ei”.

Romanii, oameni de onoare

Traian Basescu considera ca, daca ar fi intrebati, 80% dintre romani ar raspunde ca vor intoarcerea trupelor acasa. Insa, crede ca romanii nu vor sa-si piarda onoarea in relatiile bilaterale.

„Daca romanilor le spunem: "vreti sa vina militarii nostri acasa din Irak?" Vor raspunde "da". Dar daca le spui si celalalt lucru: "Vreti ca prin venirea lor acasa sa ne pierdem onoarea in relatii bilaterale? Sunt convins ca s-ar inversa procentajul”, a declarat Basescu.

„Pentru ca romanii tin la onoarea lor. Ceea ce nu explica cei care spun sa ne aducem trupele acasa din Irak nu explica faptul ca Romania a avut un angajament de onoare cand nu se formulase inca nici pozitia Marii Britanii, nici pozitia Statelor Unite, legata de primirea Romaniei in NATO la summit-ul din 2004.

Ori acum am fi intr-o situatie de a nu ne respecta angajamentele”, a adaugat seful statului.