Slujbe si festivitati inchinate nasterii Domnului au avut loc in bisericile din toate colturile lumii, iar cei mai multi dintre credinciosi s-au pregatit temeinic pentru sarbatoare. La Betleem, slujba de Craciun, oficiata in engleza, franceza, araba si aramaica, limba straveche a lui Iisus, a stat sub semnul confruntarilor din zona.

In Finlanda, duminica seara, credinciosii s-au adunat la slujbe speciale in care se aprind lumanari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumanari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti imagina.

Principala piata din Viena, impodobita cu brazi si ornamente de Craciun, reprezinta atractia principala a sarbatorilor. Desi Craciunul este celebrat de obicei acasa, cu o masa festiva si cadouri, bisericile si catedralele din Germania au fost neincapatoare in seara de Ajun, la slujbele religioase urmata de concerte de orga.

In Marea Britanie, una dintre traditii este ca elevii sa monteze, in scoli sau in biserici, piese despre nasterea Mantuitorului. In vechime se foloseau animale vii pentru redarea atmosferei insa in prezent se prefera costumele.

La Beijing, peste 5.000 de catolici au infruntat frigul si au asistat la slujba speciala de Craciun oficiata in cea mai mare catedrala din capitala. Slujba a atras insa si foarte multi turisti, curiosi sa observe ciudatele obiceiuri ale chinezilor.

Craciunul, marcat de confruntari

Crestinii din Betleem celebreaza si ei nasterea Domnului. Orasul in care se spune ca s-a nascut Iisus a devenit loc de pelerinaj pentru crestinii din toata lumea, insa multi dintre credinciosi critica relatiile tensionate care au marcat anul acesta teritoriile pelestiniene.

Slujba de Craciun, oficiata in engleza, franceza, araba si aramaica, limba straveche a lui Iisus, a stat sub semnul confruntarilor din zona. Patriarhul latin al Ierusalimului, monseniorul Sabbah, a condamnat recentele confruntari din regiune, comparandu-le cu o noua forma de sclavagism.

Printre cei care au venit sa asiste la ceremonie s-a aflat si presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Aceste confruntari reprezinta un pericol atat pentru crestinii din Orient, cat si pentru toti crestinii, a declarat inaltul prelat care a salutat prezenta lui Mahmoud Abbas. Monseniorul Sabbah a lansat un apel catre responsabilii politici din regiune, carora le-a cerut sa devina artizani ai pacii, nu ai razboiului.

Craciunul din anul acesta este marcat, de asemenea, de criza financiara si economica in care se zbate Autoritatea Palestiniana din cauza boicotului impus de Occident dupa victoria Hamas in alegerile legislative din luna ianuarie. Fata de anii precedenti, cand in ziua de Craciun, la Bethleem veneau cel putin 50.000 de turisti, anul acesta au venit doar 10.000.

In Liban, sarbatoarea nasterii domului a fost marcata de continuarea protestelor anti-guvernamentale, astfel incat atmosfera festiva a fost inlocuita de demonstratii. Tinerii au sarbatorit in corturi amenajate in Piata Martirilor din centrul Beirutului.

Cetatenii straini din Afganistan s-au adunat in biserica din capitala Kabul si au transmis poporului afgan urari de pace si libertate. A fost pentru prima oara cand strainii au putut asista la mesa, dupa inlaturarea regimului taliban. Majoritatea celor prezenti au fost soldatii din cadrul trupelor de coalitie si familiile acestora.