Patru persoane, condamnate la moarte pentru crima, au fost executate, prin spanzurare, chiar in ziua Craciunului, in Japonia, o tara care este inca adepta pedepsei capitale. Acestea sunt primele executii din timpul mandatului noului prim ministru, Shinzo Abe, transmit agentiile internationale de presa.

Un purtator de cuvant al ministerului de Justitie a anuntat executiile din 25 decembrie, o zi sacra pentru crestini dar obisnuita pentru majoritatea japonezilor budisti sau sintoisti.

Dupa obiceiurile din Japonia, identitatea celor condamanati nu a fost dezvaluita si nici locul executiei, insa autoritatile au precizat ca detinutii au fost executati dupa ce au comis mai multe crime, grave, cu premeditare.

Agentiile de presa din Japonia, Kyodo News si Jiji Press, considera ca cei patru condamnati sunt Yoshimitsu Akiyama, Yoshio Fujinami, Michio Fukuoka si Hiroaki Hidaka, un sofer de taxi. Hidaka a fost judecat si pus sub acuzatie, dupa ce a violat si omorat o fata si trei femei.

Japonia, ca si Statele Unite, este una dintre putinele tari dezvoltate ale lumii care este inca adepta pedeapsei cu moartea. Ultima executie prin spanzurare a avut loc in luna septembrie a anului trecut.