Gigantul rus, Gazprom, care detine monopolul in domeniul gazelor naturale, a amenintat autoritatile de la Minsk ca va sista aprovizionarea cu energie a Belarusului, in cazul in care nu se accepta o marire a pretului pentru gaze. Compania acuza oficialii bielorusi de adoptarea unei pozitii „iresponsabile” care pericliteaza relatiile dintre cele doua tari, relateza AFP.

"Dupa luni de negocieri pentru a trece la principiile economiei de piata, partea bielorusa a declarat, luni, ca doreste pretul regiunii ruse, Smolensk", a declarat Serghei Kuprianov, purtator de cuvant al companiei Gazprom.

"Pozitia adoptata de Belarus este iresponsabila si pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarii", a avertizat Kuprianov.

Pretul gazului pentru piata rusa este mult inferior celui practicat in cazul exportului catre Ucraina sau tarile europene. Regiunea Smolensk, aflata la granita cu Republica Belarus, plateste, in prezent, circa 45 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze importata din Rusia.

Gazprom doreste sa creasca la circa 200 de dolari pe mia de metri cubi pretul de livrare a gazelor pentru Minsk, care actualmente plateste 46,68 de dolari pentru mia de metri cubi.

Kuprianov a repetat ca Gazprom este dispusa sa accepte plata partiala a gazului in actiuni la compania nationala de gaze a Belarusului, Beltransgaz. "Am discutat despre posibilitatea de a incasa o parte in bani lichizi, iar restul in actiuni la Beltransgaz, pentru a detine in final peste 50 la suta din aceasta companie", a precizat purtatorul de cuvant al gigantului rus.

Gergia, constransa sa accepte oferta Gazprom

Gazprom a amenintat, saptamana trecuta, Georgia, o alta republica sovietica aflata in dezacord cu Moscova in legatura cu pretul gazului, ca va sista livrarile de gaz rus pentru 2007, din cauza atitudinii critice a autoritatilor de la Tbilisi in timpul negocierilor privind contractul de furnizare a gazelor.

Cateva ore mai tarziu, Gazprom anunta semnarea a trei contracte de livrare a gazului natural catre Tbilisi, la pretul maxim cerut de 235 de dolari pentru mia de metri cubi, fata de 110 dolari cat plateau in 2006.

Relatiile ruso-georgiene, tensionate dupa venirea la putere a presedintelui pro-occidental Mihail Saakasvili in 2004, traverseaza o criza fara precedent dupa arestarea la sfarsitul lunii septembrie, in Georgia, a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj si dupa blocada aeriana, maritima, rutiera si postala impusa de Rusia republicii caucaziene.

Azerbaijanul a anuntat ca sustine Georgia si Belarus

Azerbaidajanul va furniza gaz Georgiei in aceasta iarna, potrivit unui acord la care au ajuns, luni, premierii din cele doua tari, in conditiile in care autoritatile de la Tbilisi se afla in conflict cu Moscova, principalul furnizor de gaze al tarii, relateaza BBC News.

"Georgia are probleme cu gazul si suntem dispusi sa o ajutam", a declarat seful guvernului azer, Artur Rasizade, care a precizat ca Baku va furniza un milion de metri cubi de gaz pe zi pentru Tbilisi.

Presedintele Azerbaijanului, Ilham Aliev, a amenintat, de asemeneaca, va opri importul de gaze rusesti, dupa ce Gazprom anuntase ca va dubla pretul livrarilor si in acesta tara: "Am decis sa gasesc o cale de a iesi din aceasta situatie cu pierderi minime pentru Azerbaijan si totodata cu demnitate.

Nu pot permite ca Azerbaijanul sa devina o tara supusa unor elemente de santaj comercial, a declarat presedintele Aliev.

Azerbaijanul este un aliat al Statelor Unite, este o tara bogata in petrol, dar care are nevoie totusi sa importe gaze naturale. Presedintele Aliev a avertizat ca daca tara sa nu reuseste sa ajunga la o intelegere cu Gazprom, Azerbaijanul ar putea reduce, in replica, exporturile de petrol catre Rusia.

Azerbaijanul urmeaza unei serii de alte state care s-au plans de scumpirea gazului rusesc. Cei care critica aceste masuri spun ca Moscova foloseste pretul gazului ca arma politica, insa compania spijinita de stat, Gazprom, declara ca scumpirile reflecta pretul pietii.