Tanar antreprenor, cu idei sclipitoare si conturi bancare goale. Asa sunt multi dintre cei vor sa-si puna pe picioare o firma, dar care nu au insa nicio sansa in fata celor care, desi poate n-au idei la fel de bune, dispun de suficiente resurse pentru a intra in afaceri.

O solutie pentru cei fara suficient capital sunt imprumuturile bancare, insa prea putine dintre banci accepta idei netestate de altii si, pe deasupra, lipsite de sustinere financiara. Celelalte: imprumuturi de la prieteni si familie, insa nu toata lumea are cunoscuti cu bani.

A treia alternativa: "ingerii de afaceri". In schimbul unei participatii (de multe ori majoritara) la noua afacere, multi dintre intreprinzatorii de succes accepta sa vina cu bani, dar si cu relatii intr-o afacere noua.

Un "business angel" (inger pentru afaceri) finanteaza asadar o firma cu un grad ridicat de risc, asa cum sunt cele din domeniul IT, in arta sau consultanta. Odata investitia realizata, exista insa posibilitatea obtinerii unui profit mult mai mare decat plasamentele financiare traditionale.

Atuurile sustinerii din partea unui astfel de investitor nu tin doar de partea financiara, desi importanta, cat mai ales de relatiile si experienta pe care managerul le are si cu sprijinul carora creste viitoarea afacere.

La catva timp de la lansarea afacerii, investitorul business-angel isi vinde participatia catre un investitor mai mare, pentru

a-si marca profitul pe acel proiect.

In Romania, abia la inceput

Cine sunt ingerii investitori? Potrivit unui studiu al European Business Angels Network (EBAN), o retea europeana de oameni de afaceri implicati in investitiile de dimensiuni mici, acestia sunt manageri de top sau antreprenori.

Au capital si expertiza, pe care le pot pune la dispozitia intreprinzatorului, in schimbul a 25-51% din actiuni, a unui drept de veto sau a unor modalitati de control.

"Ingerul investitor este o persoana care intervine intr-o afacere atunci cand niciun alt ajutor financiar - din partea familiei, a bancilor sau a fondurilor de investitii - nu sunt disponibile antreprenorului", a declarat, pentru EVZ, Claire Munck, directorul general al retelei EBAN, organism care aduna investitori in cautarea celor mai bune oportunitati si afaceristi in cautare de finantare din toate tarile membre ale UE.

La noi, astfel de afaceri s-au dezvoltat doar de doi-trei ani, iar managerii care au incredere in micile investitii sunt inca prea putini. "Organizatia nu este prezenta in Romania, asa cum nu este activa in niciuna dintre tarile din Europa de Est, unde notiunea de capital de risc inca nu a prins radacini", explica directorul EBAN.

Ghenea si Georgescu mizeaza pe IT

Unul dintre fondatorii Flamingo, Marius Ghenea, si-a adaugat in portofoliul de afaceri si cateva astfel de proiecte ale unor novici. Un exemplu este pcfun.ro, un site de comert electronic cu produse IT si multimedia adresat pietei din Romania.

Un alt proiect al lui Marius Ghenea este FIT Distribution, un distribuitor de calculatoare si componente IT, cu care se pregateste acum sa intre in parteneriat cu o companie mai mare, din acelasi domeniu.

Si Radu Georgescu a dat de-a lungul timpului credit unor afaceri mici, toate din domeniul IT. Potentiali "ingeri investitori" exista, spune Mihai Andrei, care coordoneaza portalul bizangels.ro, o retea dedicata acestui tip de activitate de antreprenoriat, unde se intalnesc tineri cu idei in afaceri si intreprinzatori in cautarea unei investitii profitabile.

Integral in Evenimentul Zilei