Intr-un interviu acordat "Romaniei libere", ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, pune parteneriatul strategic cu Statele Unite la baza importantelor realizari ulterioare ale Romaniei, aderarea la NATO si la UE.

Imediat dupa ce a asistat in Parlament la declaratia de condamnare a comunismului, Nicholas Taubman a abordat teme precum rolul Romaniei in razboiul antiterorist, securitatea energetica si sensibilitatile Turciei si Rusiei legate de Marea Neagra.

- Ati fost invitat in Parlament, la sedinta solemna de condamnare a comunismului, marcata de protestele PRM. Ce gandeati?

- Ma simteam ca un outsider si ma intrebam de ce, la mai bine de 15 ani, continuati sa reinviati aceasta tema, sa o readuceti in atentie.

Cred ca am reusit intr-o masura sa pricep atunci cand am incercat sa ma pun in pielea romanilor, mai ales a acelora de varsta mea, si sa inteleg ca trebuie sa incheiem cumva aceasta problema a comunismului; ca nu e un lucru pe care-l putem considera ca fiind o istorie indepartata, ci unul care a facut atat de mult parte din vietile noastre timp de 45 de ani incat trebuie sa spunem: "Gata, s-a

sfarsit". Si cred ca presedintele Basescu a avut dreptate sa o faca si a facut-o bine.

PRM - tactici sovietice

- A avut acea atmosfera foarte incinsa din Parlament vreo semnificatie anume pentru dumneavoastra?

- As spune in primul rand ca aveti o democratie destul de toleranta care permite sa se petreaca asa ceva. In Congresul SUA, daca vreun invitat incepe sa deranjeze lucrarile, e scos afara si dus la inchisoare. Este ilegal.

Daca un senator sau un congresman o face, avem "sergentul la datorie", repre-zentantul politiei in Camera, care poate poate exclude din sala acea persoana la indicatia sefului Camerei Reprezentantilor sau a presedintelui Senatului. Poate ca la acest moment specific (n. red. - sedinta de condamnare a regimului comunist) a fost intelept din partea sefului de sedinta sa nu procedeze astfel.

Perspectiva de a avea pe cineva ridicat si in arest pentru ca a spus ce a gandit nu prea respecta forma democratiei, desi, privind retrospectiv, putea fi procedat astfel.

Oricum, nu a fost deloc placut. E ceva ce Romania nu vrea sa repete si acesta e comunismul. Imi aminteste un pic de ce se petrece in Ucraina, de ce se petrece la Moscova din 1991 incoace.

Ideea de a-ti chema membrii de partid din diferite zone si a-i inghesui practic in lojile invitatilor nu e o activitate parlamentara cu care un ales s-ar putea mandri, desi acelui grup se pare ca nu-i pasa nicicum de asa ceva. Asa ca nu mi-a placut. L-am resimtit ca pe o tactica sovietica ce nu aduce nicidecum vreun beneficiu Romaniei.

- Parteneriatul strategic Romania-SUA e foarte ambitios. Dar il vedem acum ca avand mai ales o dimensiune militara. Ce alte dimensiuni ar trebui dezvoltate?

- Ma tem ca nu sunt de acord, nu e o dimensiune preponderent militara. Parteneriatul strategic are o semnificatie mare aici pentru ca a reprezentat chiar inceputul unor mari realizari. Romania a intrat in NATO. Daca nu ar fi intrat in NATO, ma indoiesc ca ar fi aderat peste doua saptamani la Uniunea Europeana.

Lucram indeaproape cu guvernul roman in multe domenii: statul de drept, aplicarea legii, justitie, infrastructura, controlul vamilor, constructia de autostrazi, cam tot ce face o tara functionala, e mult mai mult decat o colaborare militara.

Cred ca Romania este cel mai bun prieten pe care il avem in intreaga lume. Daca parcurgem lista natiunilor, cred ca, daca nu suntem chiar in top, suntem undeva foarte aproape. Iar asta certifica faptul ca noi credem in Romania. Aveti cea mai puternica democratie din regiune. Iar asta e semnificativ in primul rand pentru Romania, dar si pentru noi. O democratie puternica este un aliat al Statelor Unite.

- Ar trebui sa asteptam o prezenta mai robusta a companiilor americane pe piata romaneasca?

- Cu siguranta. In fiecare saptamana, aproximativ cinci companii cu buna reputatie, companii puternice, vin in Romania sa cerceteze posibilitatea instalarii lor aici.

Romania e asezata foarte strategic, la limita de sud-est a Europei. Aveti un important rol de jucat in zona Marii Negre, care devine din ce in ce mai mult o parte importanta a lumii. SUA, Departamentul de Stat si administratia apreciaza ca in urmatorii zece-cincisprezece ani energia Europei Occidentale va veni in mare masura din inima Caucazului.

Apoi, noi vrem democratia raspandita si lucram din rasputeri pentru asa ceva. Vom folosi Romania drept exemplu privind beneficiile democratiei. Tarile din regiunea Marii Negre sunt primele candidate. Nu e vorba doar de NATO si UE, conteaza sa fii o buna democratie.

- Romania s-a alaturat coalitiei in Iraq, lupta si in Afghanistan. Dar in termeni de putere militara, putem spune ca trupele romane nu sunt decisive. De ce prezenta lor acolo continua sa fie importanta pentru SUA?

- Romania a venit alaturi de coalitie chiar de la inceputul razboaielor in Iraq si Afghanistan ca unul din primii participanti.

Importanta prezentei romanesti depaseste numarul trupelor prin faptul ca sprijinul Romaniei a fost atat de solid, ca Romania a fost cu totul de partea noastra cand a spus ca "vom fi acolo cand veti avea de noi, vom fi acolo cat timp cat veti avea nevoie de noi" si "noi credem ca razboiul contra terorismului este si al nostru".

- Dar cum ati raspunde criticilor care spun ca Afghanistanul si Iraqul nu sunt razboaiele Romaniei?

- Este un razboi global contra terorismului. Este razboiul vostru. Geografic, sunteti mult mai aproape de aceste zone de conflict decat suntem noi. Sunteti obiectul acelorasi tipuri de atacuri precum cele petrecute in Spania, Rusia, in SUA si Marea Britanie. Faptul ca aici nu s-a petrecut un astfel de atentat pana acum nu inseamna ca nu se va petrece.

Nu inseamna ca nu trebuie sa te duci sa lupti impotriva lor (n. red. - a teroristilor), sa-i elimini in tara lor si nu in tara voastra.

- In ce masura incidentul din vara, cand premierul a cerut pe neasteptate retragerea trupelor din Iraq, a daunat increderii despre care vorbeati?

- Suntem aliati cu Romania. Nu ne-am schimbat parerea din cauza asta. Orice problema se rezolva intre cei mai buni prieteni. Acesta e sensul democratiei. Mai ales in cazul unui inalt oficial ales, precum premierul, care gandeste diferit. Este privilegiul lui sa o spuna. Acum nu suntem de acord, dar aliatii nu sunt intotdeauna de acord. Credem ca e deja istorie. Am fi vrut sa nu se intample, dar s-a intamplat, viata merge mai departe.

Interviu integral in Romania Libera