Polonia si Germania risca sa treaca printr-o criza a gazelor naturale, din cauza neintelegerilor intre Rusia si Belarus. Gazprom si-a avertizat, miercuri, clientii din Europa, ca livrarile de gaze naturale ar putea fi perturbate in urma conflictului dintre Moscova si Minsk referitor la preturi exporturilor de gaze, transmite Reuters.

Scenariul seamana izbitor cu ceea ce s-a intamplat anul trecut: din cauza neintelegerilor cu Ucraina, Rusia a oprit pentru cateva zile robinetul de gaze pentru Occident.

"Compania a trimis, miercuri, scrisori partenerilor din Lituania, Polonia si Germania, in legatura cu situatia aparuta in relatiile cu Belarus", a declarat directorul executiv al gigantului Gazprom, Alexei Miller, la postul de televiziune Vesti 24.

Belarus a adoptat o "pozitie distructiva", cu numai patru zile inainte de expirarea contractului cu Rusia referitor la pretul gazelor, a spus Miller, care a cerut guvernului rus sa aplice un tarif de 200 de dolari pentru o mie de metri cubi pentru exporturile de gaze catre Belarus.

Noul tarif este de patru ori mai mare decat pretul platit pana in prezent de Beltransgas, compania de gaz a bielorusilor.

Belarusul nu cedeaza in fata monopolului rus

Autoritatile din Belarus vor interzice Gazprom sa utilizeze reteaua de gazoducte a statului pentru livrarea gazelor naturale catre Europa, daca cele doua parti nu vor incheia, pana la 31 decembrie, un acord privind preturile, declarase anterior vicepremierul Belarusului, Vladimir Semasko.

"La 1 ianuarie 2007, Belarusul va avea gaz", a dat asigurari Semasko presei de la Minsk, dupa ce a revenit de la negocierile cu Gazprom de la Moscova, soldate cu un esec.

"Suntem independenti. Daca nu va exista un contract pentru livrarile de gaz, Gazprom nu va avea contract pentru tranzit", a amenintat el, subliniind ca "22 la suta dintre exporturile Gazprom" catre Europa trec prin Belarus.

Statul belarus reprezinta o ruta de tranzit importanta pentru gazele naturale rusesti catre Polonia si Germania, principalul client european al Gazprom.

Criza din Belarus aminteste de situatia din iarna trecuta, cand Ucraina s-a aflat intr-o situatie asemanatoare. Atunci, compania Gazprom a majorat preturile de la 50 la 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar oficialitatile de la Kiev au respins oferta Moscovei si au acuzat ca se fac presiuni politice asupra statului ucrainean.

Ca raspuns la refuzul primit, Rusia a sistat livrarea de gaze naturale in Ucraina, afectand asfel mai multe state europene, printre care Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Franta si Germania.