Comunitatea internationala reactioneaza dupa confirmarea pedepsei impotriva fostului dictator, Saddam Hussein. Atat organizatia pentru apararea drepturilor omului, Human Rights Watch, cat si numerosi sefi de stat europeni au facut apel, marti, la guvernul irakian sa nu il execute pe Hussein, apreciind ca sentinta este mult prea dura, relateaza agentiile internationale de presa.

"Impunerea pedepsei cu moartea, sentinta care nu mai poate fi combatuta in mod legal, este o alta eroare dupa cea privind procedura inechitabila", a declarat Richard Dicker, director al programului Justitia internationala coordonat de Human Rights Watch, subliniind implicarea factorului politic in pronuntarea acestui verdict.

India, care intretinea relatii restranse cu Irakul condus de Saddam Hussein, a cerut, marti, clementa dupa confirmarea pedepsei capitale in procesul intentat fostului dictator irakian.

Un purtator de cuvant al ministerului de Externe indian a declarat ca "autoritatile de la spera ca pedeapsa cu moartea pronuntata impotriva fostului presedinte irakian sa nu fie aplicata", a anuntat agentia Press Trust

Marea Britanie si-a reiterat, marti, opozitia fata de pedeapsa capitala dupa verdictul Curtii de Apel irakiene. "Pozitia noastra ramane neschimbata. Ne opunem principiului pedepsei cu moartea, dar decizia apartine autoritatilor irakiene", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Londra.

Massimo D'Alema, ministrul italian de Externe a anunta ca opozitia "neconditionata" a Italiei fata de pedeapsa cu moartea, ramane constanta.

"Asa cum a procedat si dupa verdictul primei instante, ministrul subliniaza necesitatea impunerii adevarului si a dreptatii" in Irak, exprimandu-si "preocuparea pentru consecintele unei eventuale executari a sentintei asupra dificilului proces de reconciliere nationala din Irak", relateaza agentia italiana de presa, Ansa.

Deputatul european Marco Pannella, liderul Partidului Radical italian, a declarat ca a intrat in greva foamei, marti, pentru a "impiedica executia" fostului presedinte irakian Saddam Hussein. Intr-un comunicat primit de AFP, acesta cere guvernului italian sa "mobilizeze imediat comunitatea internationala pentru a impiedica executarea lui Saddam Hussein".

Autoritatile de la Casa Alba au apreciat, marti, ca verdictul Curtii de Apel irakiene privind confirmarea pedepsei capitale impotriva lui Saddam Hussein este un eveniment care va ramane "o data de referinta" in istorie, subliniind ca fostul "tiran" a avut parte de un proces echitabil.

"Aceasta data va fi un de referinta in cadrul eforturilor depuse de irakieni pentru inlocuirea legii impuse de un tiran cu statul de drept", a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, Scott Stanzel. "Saddam a beneficiat de un proces echitabil si de drepturile legale pe care el nu le-a acordat poporului iakian pentru o lunga perioada", a adaugat oficialul american.

Potrivit ministerului francez al Afacerilor Externe, decizia de condamnare la moarte a dictatorului irakian Saddam Hussein si executarea acesteia "apartin poporului irakian si autoritatilor suverane din Irak".

"Franta a aflat de sentinta confirmata de justitia irakiana", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al ministerului, Dennis Simonneau. "Aceasta decizie apartine poporului irakian si autoritatilor suverane din Irak", a adaugat el.

In ceea ce priveste pedeapsa capitala, Parisul, la fel ca si Uniunea Europeana, si-a reiterat "pozitia constanta in favoarea abolirii sale universale", a explicat el.

Guvernul german a refuzat sa comenteze decizia justitiei irakiene de a-l executa pe Saddam Hussein, apreciind ca tribunalul si-a indeplinit misiunea dar a amintit ca Germania refuza sa accepte pedeapsa cu moartea.

"Nu putem sa comentam o decizie a justitiei din cauza principiului de independenta a puterii judiciare", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al Guvernului german, Thomas Steg. "Guvernul nostru, ca si alte tari ale UE, nu este numai sceptic cu privire la pedeapsa cu moartea, ci o refuza categoric", a adaugat el.