Prin 1999, cand se afla in solda lui Gelu Tofan (ca "expert financiar"), a pus la cale o inginerie, la care urma sa mai atraga doi oameni de afaceri. "Consortiul" nasit de Theodor Stolojan a indraznit mai intai pentru Petrom, fiind persoana care la intalnirea de la MEC si Comisia de privatizare PETROM a prezentat "mecanismul financiar".

Stolojan a facut o adevarata disertatie despre capitalul subscris si capitalul varsat. Mai pe limba noastra, a profanilor, consortiul imaginat de Stolojan era interesat de PETROM, dar nu era dispus sa plateasca nimic sau, in cel mai bun caz, urma sa o faca peste trei ani. Adica sa cumpere pe datorie.

Tot cu o asemenea "documentatie", Stolojan a incercat si ingineria "Chisinau". Republica Moldova avea o datorie importanta de returnat Romaniei, din perioada cand a primit curent electric de la Guvernul Radu Vasile. Propunerea: transformarea datoriei in "capital", de care sa se foloseasca "consortiul" pastorit de Stolojan intru preluarea Petromului moldovenesc - "Tirex Petrol".

Consortiul, la fel, nu dadea banii nici moldovenilor, nici Guvernului Romaniei. Dinspre Republica Moldova, Stolojan avea sprijinul unui prim-ministru corupt: Ion Sturza.

Integral in Romania Libera