Guvernul spaniol a autorizat angajarea, in tarile de origine, a 180.000 de muncitori straini care urmeaza sa lucreze in Spania, incepand de anul viitor. Numarul este deocamdata provizoriu si poate fi modificat.

Guvernul spaniol a autorizat rezolvarea situatiei a 180.000 de muncitori straini care lucreaza in Spania. Numarul este deocamdata provizoriu si poate fi modificat.

Spania are in continuare nevoie de mana de lucru straina, regularizarea situatiei muncitorilor straini fiind una dintre solutiile la care a apelat Madridul, transmite cotidianul spaniol El Pais.

"Este o cifra provizorie care se va putea modifica in functie de necesitatile pietei muncii", a anuntat executivul spaniol, precizand ca domeniile in care exista cea mai mare nevoie de forta de munca sunt in continuare cel al constructiilor si sectorul hotelier.

Potrivit statisticilor oficiale, la 30 iunie 2006, fusesera inregistrate 60.720 de cereri de permise de munca, dintre care fusesera acordate 47.576. Cea mai mare parte a acestora ( 45.598) au fost acordate muncitorilor temporari proveniti din Romania si Bulgaria.

Conform El Pais, numarul cetatenilor care contribuie la sistemul de asigurari sociale din Spania este in prezent de 1.880.701 (358.782 proveniti din state UE iar 1.521.919 din state care nu sunt membre ale Uniunii), acestia locuind mai ales in regiunile Cataluna, Madrid, Valencia si Andalucia.

Ecuadorienii, marocanii, romanii si columbienii reprezinta peste jumatate dintre imigrantii provenind din state din afara UE. Pe de alta parte, site-ul terra.es relateaza ca aproximativ 3 milioane de romani si bulgari muncesc in state membre UE.

In anul 2006 numarul muncitorilor straini care au venit sa munceasca in Spania a fost de 16.878.

Potrivit datelor oficiale publicate in luna iunie, circa doua milioane de romani muncesc in state din UE, in timp ce numarul bulgarilor aflati in aceeasi situatie este de aproximativ 820.000. Numai in Spania, peste 189.000 de romani lucreaza cu acte in regula, insa numarul lor este mult mai mare datorita imigrantilor ilegalic care depasesc suma de 350 de mii.

Ambasada Bulgariei considera ca atat Sofia cat si Bucurestiul se afla intr-o perioada de relansare economica si ca imigratia in statele membre UE nu va mai avea aceeasi amploare ca in trecut.