Realizarile cinematografice ale anului 2006 au fost dominate, ca de obicei, de filmele produse la Hollywood, multe dintre el fiind continuari ale unor productii precedente (Piratii din Caraibe 2, Misiune imposibila III).

Potrivit news.com.au, in ultimele 12 luni au fost realizate in jur de 270 de filme, cu 10 mai mult decat anul trecut. A fost un an in care comediile gen Little Miss Sunshine, The Devil Wears Prada si Thank You for Smoking au constituit una dintre cele mai bune surse de divertisment.

Anul 2006 a fost un an ciudat al cinematografiei. De exemplu, spectaculoasa animatie a lui George Miller, Happy Feet, a starnit o adevarata furtuna in cinematografele din America inca de la lansarea pe piata, depasind cu mult estimarile facute anterior lansarii. A fost interesant de vazut in acest an cate filme bune au prezentat direct sau piezis situatia politica actuala.

In filmul lui Michael Winterbottom, The Road to Guatanamo, politica a fost in centrul atentie, in timp ce Munich, Syriana, United 93, World Trade Center, The Wind that Shakes the Barley, Children of Men, Flags of Our Fathers si drama Catch a Fire au stimulat publicul, intr-un fel sau altul, sa se gandeasca la situatia actuala a lumii.

Unele dintre cele mai agreate filme ale acestui an au fost: Casanova, in care Lasse Hallstrom a demonstrat din nou ca este un actor extraordinar, The Departed, in care Martin Scorsese a revenit in forta si Casino Royale, o noua serie James Bond.

Cele mai bune 10 filme ale anului 2006: (in ordine alfabetica)

  • Babel:
  • Regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu prezinta o calatorie prin lume - in Maroc, Japonia si la granita dintre Statele Unite si Mexic - prin intermediul careia arata nu numai modalitatile prin care globalizarea a reunit lumea, ci si faptul ca lipsa de comunicare si neintelegerile creaza, tot mai mult, un mediu periculos si instabil. Distributia ii include pe Cate Blanchett, Brad Pitt si Gael Garcia Bernal.


  • Brokeback Mountain: Cea mai buna poveste de dragoste a anului si o uluitoare productie a regizorului Ang Lee, care schiteaza efectele de durata ale unei imprudente din tinerete in viata unui cuplu de cowboy.

    Heath Ledger si Jake Gyllenhaal fac o reprezentatie exceptionala ca prieteni care, in ciuda faptului ca incearca sa duca o viata normala, continua sa se simta atrasi unul de celalalt.


  • Happy Feet: Una dintre cele mai bune realizari animate, filmul recreativ a lui George Miller furnizeaza un adevarat amuzament prin relatarea povestii unui pinguin care nu poate canta, dar ii place la nebunie sa danseze.


  • An Inconvenient Truth: Nu se intampla prea des ca un film sa schimbe modul de gandire a multor oameni, dar documentariul in stil de prelegere al lui Al Gore (regizat de Davis Guggenheim) a reusit sa faca acest lucru , datorita claritatii cu care este prezentata informatia . In anii urmatori, acest film s-ar putea sa fie recunoscut ca cel mai important film al secolului.


  • Jindabyne: Cu toate ca este mai slab decat filmul precedent a lui Ray Lawrence, Lantana, filmul, inspirat din nuvela lui Raymond Carver, s-a dovedit a fi o examinare provocatoare a modului in care in comportam in situatii neobisnuite si ne ajuta sa intelegem de ce este atat de greu sa spunem “Imi pare rau!”.


  • A Prairie Home Companion: Ultimul film a lui Robert Altman este o contemplare geniala a batranetii si a inevitabilei morti. Altman prezinta in acest film melancolica poveste a show-lui radiofonic legendar “A Prairie Home Companion”, prezentat de Garrison Keillor, care este oprit dupa 30 de ani de emisie.


  • Ten Canoes: Fara indoiala cel mai bun film australian al anului, aceasta unica experinta prezinta, cu sinceritate si cu o inteligenta surprinzatoare, istoria si cultura oamenilor din Arnhem Land.

    Regizorul Rolf de Heer ( ajutat de Peter Djigirr), operatorul cinematografic Ian Jones si distributia, formata din actori amatori, fac ca acest film sa fie cat se poate de credibil, trimitand spectatorii intr-o calatorie plina de descoperiri.


  • The Three Burials of Melquaides Estrada: Scriitorul mexican Guillermo Arriaga (care a scris si Babel ) a lucrat impreuna cu actorul Tommy Lee Jones la acest minunat western despre viata la granita dintre Statele Unite si Mexic. Filmul abordeaza teme ca rasismul, razbunarea si dreptatea, si este una dintre cele mai bune productii ale lui Sam Peckinpah


  • Tristram Shandy: A Cock and Bull Story: Cea mai buna comedie a anului este cea a regizorului britanic Michael Winterbottom, care accepta provocarea si ecranizeaza un roman de neecranizat al secolului 18.


  • Tsotsi: Castigator al Oscarului pentru cel mai bun film strain, aceasta puternica drama din Africa de Sud urmareste umanizarea unui violent tanar criminal. Filmat intr-un cartier rau-famat de la marginea orasului Johannesburg, productia lui Gavin Hood este destul de direct, dar foarte incarcat emtional.