Moartea fostului dictator irakian, Saddam Hussein, a starnit o serie de reactii pe plan international. Presedintele american, George W. Bush, a declarat ca aducerea lui Saddam in fata justitiei nu va pune capat violentelor in Irak, dar 'reprezinta o etapa importanta pe calea Irakului catre o democratie care se poate guverna, sustine si apara singura".

O pozitie similara au avut-o si autoritatile de la Londra. Ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, a salutat faptul ca Saddam Hussein a fost judecat de un tribunal irakian. "Acum a fost tras la raspundere"- a adaugat seful diplomatiei britanice.

Purtatorul de cuvant al Vaticanului, citat de agentia Reuters, a declarat ca executia lui Saddam Hussein este un eveniment "tragic", care risca sa alimenteze un spirit de vendeta si sa provoace noi violente in Irak. "O pedeapsa capitala este intotdeauna o veste tragica, un motiv de tristete, chiar daca priveste o persoana vinovata de crime grave", a adaugat sursa citata.

Si Federatia Rusa condamna executia lui Saddam Hussein, care a avut loc in ciuda apelurilor internationale - transmite France Presse.

Israelul considera ca, prin executarea lui Saddam Hussein, "s-a facut dreptate". Si Iranul a salutat executia fostului presedinte irakian Saddam Hussein, fiind vorba despre "o victorie a irakienilor".

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, le-a cerut adeptilor lui Saddam Hussein, fosti membri ai partidului Baas, sa isi reconsidere tactica si sa se alature procesului politic.

Executia fostului presedinte irakian Saddam Hussein reprezinta "un asasinat politic" si "incalca toate legile internationale" - a afirmat purtatorul de cuvant al miscarii Hamas, citat de France Presse.

Unul dintre comandantii talibanilor afgani - citat de Reuters, a declara ca executia fostului lider irakian Saddam Hussein va intensifica opozitia musulmana fata de Statele Unite.

Libia a decis sa decreteze trei zile de doliu national pentru "prizonierul de razboi Saddam Hussein".