Ministrul austriac de Interne, Liese Prokop (65 de ani) a murit, in noaptea dintre ani, in drum spre spital, dupa ce a suferit un accident vascular, transmite Reuters. Liese Prokop, nascuta pe data de 27 martie 1941, la Viena, a devenit in anul 2004 prima femeie care a fost investita intr-o functie de ministru in guvernul conservator al cancelarului Wolfgang Schuessel.

Prokop a decedat in ambulanta care o transporta la spitalul din orasul St. Poelten, dupa ce a lesinat in urma unei puternice dureri in piept, noteaza cotidianul International Herald Tribune.

Campioana olimpica la pentatlon in anul 1968, la Campionatul din Mexico City, Liese Prokop a fost una dintre cele mai bune atlete ale Austriei, stabilind un record mondial ce urma a fi doborat abia in anul 1999.

Presedintele Comitetului Olimpic austriac, Leo Wallner, si-a exprimat regretul pentru aceasta pierdere si a declarat ca Liese a fost „o femeie fantastica atat ca sportiv cat si ca politician”, precizand ca aceasta va ramane un simbol national al atletismului.

Timp de 37 de ani, Prokop a participat activ la viata politica din Austria. Si-a inceput cariera de politician in anul 1969, cand a fost numita deputat al provinciei Lower Austria, devenind ulterior guvernatorul regiunii.

In 2004, Liese a intrat in guvernul conservator al cancelarului Wolfgang Schuessel si isi manifestase disponibilitatea de a face parte dintr-un cabinet de mare coalitie alaturi de social-democrati.

Dupa alegerile din luna octombrie, Austria nu a reusit sa constituie inca un guvern, tara fiind gestionata de fostul cabinet caruia i s-a prelungit mandatul.