Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE este salutata, marti, de publicatiile britanice The Times si The Independent care subliniaza ca cele doua tari vor contribui la stabilitatea si pacea Europei.

“Reunificarea Europei de Vest cu Europa de Est este completa, dupa cateva decenii de separare”, scrie The Independent.

"Axa de stabilitate si prosperitate are acum mai multa legitimitate ca niciodata” cu “doua natiuni care imbratiseaza idealurile europene de democratie, de respect pentru drepturile omului si ale economiei de piata”, adauga The Independent.

Cotidianul “Times” saluta intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, la 1 ianuarie 2007:

“Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna cele doua tari este, pentru a-l parafraza pe presedintele Kennedy, nu ceea ce poate face Europa pentru ele ci ce pot face ele pentru Europa”, scrie cotidianul.

''Cele doua tari aduc o sete de democratie, de stabilitate si de prosperitate intr-o zona a Balcanilor care este cunoscuta de secole intregi pentru tulbaririle sale'', adauga cotidianul.

''Ele aduc o diversitate culturala, puternicele traditii ale bisericii ortodoxe si angajamentul, care ramane sa fie pus complet in practica, de a oferi sanse egale minoritatilor'', arata The Times, subliniind ca si ca Europa ''are acum nevoie de timp pentru a asimila noile sale membre inainte de a pregati o noua extindere''.

Riscau sa ramana in zona gri

Traseul parcurs de Romania si Bulgaria pentru a fi primate in UE este precum drumul unui combatant, comenteaza in editia on line de marti, cotidianul francez Le Figaro.

“Un cosmar pusese de mult timp, stapanire pe Bucuresti si Sofia: acela de a fi uitate in zona gri dintre Est si Vest, precum vecinii lor ucraineni si moldoveni. Din anul 1999, cand Consiliul European de la Helsinki a aprobat candidaturile Romaniei si Bulgariei, cele doua state si-au intensificat eforturile pentru a indeplini criteriile aderarii”, comenteaza “Le Figaro”.

“Aderarea celor doua tari sarace nu reprezinta un potential economic considerabil ci este, pentru UE, o piata de aproape 30 de milioane de cetateni lacomi de consum dupa multe decenii de lipsuri”, adauga "Le Figaro".