Asa cum s-a intamplat in cele zece state devenite membre ale Uniunii Europene in urma cu doi ani, si in Romania aderarea va aduce mariri semnificative de preturi. Domeniul energetic va fi afectat cu precadere, din cauza obligativitatii alinierii tarifelor la cele practicate in UE, ceea ce va determina cresteri la utilitati si la benzina.

Cu toate acestea, cel mai vizibil efect al integrarii este, in plan economic, schimbarea regimului vamal. Pe piata romaneasca vor intra din Uniunea Europeana alimente mai ieftine, ceea ce ii va determina pe producatorii autohtoni sa lase din preturi, pentru a face fata concurentei.

Alimente. Reprezentantii asociatiilor patronale din domeniul alimentar apreciaza ca in acest an vom importa mai multa carne, ceea ce va conduce la ieftinirea acesteia cu pana la 20%.

Pentru carnea de porc presiunea importurilor va fi cu atat mai mare cu cat porcii de productie locala nu reusesc sa acopere decat jumatate din necesarul de consum.

De asemenea, produsele lactate importate, precum laptele pasteurizat sau branzeturile, s-ar putea ieftini cu 20-30% de anul acesta, datorita presiunii concurentei importurilor.

Reprezentantii industriei de morarit si panificatie sustin ca posibila intrare pe piata locala a unor produse de panificatie cu termen de valabilitate mai lung - paste fainoase, biscuiti - va determina scaderea preturilor la produsele autohtone similare, insa cel mult cu 15%.

In paralel, pretul celei mai ieftine paini va mai creste, cu cel mult 10a. Si pretul zaharului va creste usor, spun producatorii, dar nu va depasi un euro pe kilogram.

Pe de alta parte, producatorii de legume spun ca anul viitor va aduce, asa cum s-a intamplat in Polonia si Ungaria, scumpiri semnificative, determinate in principal de reducerea subventiilor pentru producatorii agricoli, care va actiona ca un element de cost si va scumpi produsul final.

Aproximativ 25%, cu atat estimeaza reprezentantii legumicultorilor romani ca vor creste pretul produselor in acest an.

Energie. Alinierea pretului gazelor din productia interna la cele de import va determina o crestere apreciabila a tarifelor. Daca la inceputul acestui an platim 145 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale, la sfarsitul lui 2007 tariful va ajunge la 170 dolari/1.000 mc.

De asemenea, posibila scumpire a materiilor prime folosite de termocentrale ar putea avea influente asupra pretului gigacaloriei sau al electricitatii.

Integral in EvZ