In primul ei interviu intr-un ziar international de cand a devenit cancelar, Merkel a spus celor de la Financial Times ca va initia un “parteneriat economic transatlantic” pentru presedintia germana a Uniunii Europene, care a inceput in aceasta saptamana.

Ambitia ei este sa creeze o singura piata transatlantica pentru investitori, cu reguli si standarde comune in probleme ca proprietatea intelectuala si regularizarea financiara. Deasemenea se urmareste recunoasterea mutuala a a standardelor tehnice a produselor, cum ar fi masinile.

"Sistemele noastre economice sunt bazate pe aceleasi valori”, a spus Angela Merkel. “Am invatat cum sa combinam sistemele legale anglo-saxon si continental european, care sunt foarte diferite unul de celalalt... cred ca aceasta cooperarea transatlantica va fi mai folositoare in mai multe domenii decat pare la prima vedere.”

Initiativa Angelei Merkel marcheaza prima asteptare a UE de a avea o piata singulara transatlantica de cand o miscare similara a Comisiei Europene din 1998 a esuat din cauza opunerii Frantei.

Negocierile formale pentru proiectul de parteneriat ar trebui sa inceapa la summit-ul UE-SUA in mai, a spus ea. Merkel a punctat ca tarifele si serviciile vamale nu sunt parte a planului ei.

Cancelarul german s-a aratat incantat si de tratativele care vor incepe in urmatoarele sase luni pentru un parteneriat strategic cu Rusia, dar a avertizat Moscova ca relatiile trebuie sa fie bazate pe reciprocitate.

Daca Rusia restrictioneaza investitiile straine in companiile ei strategice, a spus ea, nu va fi nicio surpriza daca tarile UE vor lua masuri similare impotriva investitorilor rusi.

Interviu integral in Financial Times