Iarna s-a instalat in majoritatea regiunilor tarii. Pe drumurile nationale, traficul se desfasoara cu dificultate, in conditii de iarna - anunta Comandamentul Central de Iarna din Ministerul Transporturilor. Echipele speciale de interventie actioneaza cu utilaje de deszapezire si material antiderapant.

Politistii recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante, pentru ca in absenta acestora, nu vor fi lasati sa-si continue deplasarea.

  • Situatia drumurilor nationale


  • Circulatia pe DN 1 a fost oprita intre orele 22.00 si 5.00

    Circulatia pe DN1, intre Ploiesti si Brasov, a fost oprita total intre orele 22.00 si 5.00, din cauza caderilor masive de zapada. Intre aceste ore au putut circula doar masinile de interventie, cele ale politiei si salvarea. Circulatia a fost oprita si pe DN1A.

    Soferii care s-au vazut pusi in situatia de a gasi rute ocolitoare au protestat spunand ca masura a fost exagerata. Plugurile au lucrat toata noaptea astfel incat la ora 5.00 circulatia a putut fi reluata.

    Ministerul Transporturilor a anuntat ca alte 4 drumuri nationale sunt in continuare blocate, iar pe altele circulatia se desfasoara greoi, cu restrictii.

    Drumuri nationale blocate: DN 67C, intre localitatile Novaci si Ranca, DN 2R, intre localitatile Jitia si Vintileasca, DN 73C, intre localitatile Curtea de Arges si Piatra, in dreptul localitatii Ciofrangeni, si intre Curtea de Arges si Tigveni si DN 73D este inchis, intre localitatile Vulturesti si Hartiesti.

    Mai multe localitati sunt izolate

    Potrivit Antena 3, 42 de turisti dintre care 14 copii au ramas blocati intr-o cabana din localitatea Santa, la 5 kilometri de Paltinis. Cabana a ramas fara curent electric si caldura de azi-noapte. Si alimentele sunt pe terminate. Copii au varste cuprinse intre 2 si 12 ani.

    In judetul Vrancea, aproximativ opt mii de persoane din opt localitati au ramas izolate, dupa ce Drumul National 2R a fost inchis intre localitatile Jitia si Vintileasca.

    De asemenea, mai multi turisti care au urcat cu masinile in statiunea montana Straja din judetul Hunedoara au ramas blocati, dupa ce circulatia pe drumul judetean care face legatura intre municipiul Lupeni si statiune a fost inchisa din cauza ninsorii abundente.


    Drumuri nationale blocate sau cu circulatie ingreunata

    Circulatia este blocata pe DN 67 C, pe o portiune de 12 km, intre localitatile Novaci si Ranca din judetul Gorj. De asemenea, Drumul National 7A Petrosani - Voineasa a fost inchis, accesul pe aceasta portiune de drum fiind posibil doar pana la Groapa Seaca.

    Potrivit Realitatea TV, traficul este ingreunat si pe DN 71, care face legatura intre Targoviste si Sinaia. Doua tiruri au derapat in zona localitatii Moroeni si au blocat un sens de mers.

    In Caras-Severin, circulatia intre Crivaia si Semenic se desfasoara pe un singur sens, din cauza unor copaci cazuti pe sosea. Accesul spre statiunea Crivaia este blocat.

    Drumul National 2F, care face legatura intre municipiile Vaslui si Bacau, a fost blocat dupa ce un utilaj de deszapezire s-a rasturnat.

    Reprezentantii Sectiei Drumuri Nationale Prahova recomanda persoanelor care vor sa tranziteze acest judet pe DN 1 sa nu plece la drum decat "in conditii de necesitate majora". Traficul pe DN 1, de la Posada pana la limita judetului Prahova cu judetul Brasov, a devenit foarte aglomerat.

    Judete cu probleme

    O situatie deosebita se inregistreaza in judetul Buzau, unde peste 160 de localitati au ramas fara curent electric din cauza vantului care avea rafale de pana la 100 de km/ora.

    Potrivit Radio Romania Actualitati, peste 200 de posturi de transformare sunt arse, iar echipe ale Electrica se afla pe teren, pentru remedierea avariilor.

    Specialistii de la Drumuri Nationale Buzau au precizat ca, incepand cu ora 4:00, miercuri dimineata, se imprestie material antiderapant, in principal pe DN2B Buzau-Braila, unde zapada, desi subtire, a fost viscolita la primele ore ale diminetii.

    De asemenea, 30 de localitati din judetul Caras Severin au ramas fara curent electric de marti dupa-amiaza, din cauza ninsorii abundente. Mai multi arbori s-au rupt si au cazut peste liniile de alimentare cu energie electrica.

    Miercuri dimineata, alte 100 de localitati din judetul Hunedoara au ramas fara energie electrica. Echipele speciale ale Electrica actioneaza pentru remedierea situatiei.

    In Sibiu, peste 20.000 de locuitori din cartierele Strand si Hipodrom au ramas fara curent electric din cauza unor defectiuni produse in urma ninsorilor abundente. Echipele de la Societatea Electrica lucreaza pentru realimentarea zonelor afectate.

    Pe toate drumurile din judetul Sibiu se circula cu dificultate, desi echipele de la Drumuri fac cu greu fata ninsorii, care cade neintrerupt de peste 12 ore.

    La Sibiu, stratul de zapada a ajuns la 20 de centimetri, la Paltinis 65 de centimetri, iar la Balea Lac zapada a atins 1 metru si jumatate.

    Si la Galati, 49 de localitati au ramas fara curent electric, iar interventia specialistilor este ingreunata de conditiile meteorologice nefavorabile.


    Iarna si in Capitala. Inundatii in mai multe zone. Autoritatile spun ca sunt pregatite sa intervina.

    Si la Bucuresti ninge, iar temperaturile sunt in scadere. Circulatia se desfasoara normal; pe principalele artere nu s-au inregistrat ambuteiaje, in conditiile in care multi dintre bucuresteni sunt, inca, in vacanta. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a convocat Comandamentul de Iarna si le-a cerut responsabililor cu deszapezirea orasului sa aiba utilajele pregatite.

    Viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, s-a declarat nemultumit de activitatea echipelor de la Apa Nova, care ar fi trebuit sa rezolve problema apei si a baltilor care au aparut in urma topirii zapezii. "Baltile dilueaza foarte mult concentratia materialului antiderapant, iar efortul nostru este minim" - a precizat Murgeanu.

    El a mentionat, totodata, ca in acest moment, in Capitala, nu se inregistreaza probleme in trafic.

    Precipitatiilor cazute in ultimul timp in Capitala au dus la inundarea anumitor strazi. Vegetatia si mizeria de pe strazi au dus la infundarea canalelor de scurgere iar apa a inceput sa creasca pe strazi.

    Transportul feroviar si cel aerian se desfasoara normal

    Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a anuntat ca traficul feroviar se desfasoara in conditii de iarna. Unele trenuri inregistreaza intarzieri. De asemenea, circulatia trenurilor intre Azuga si Predeal a fost oprita, din cauza unui scurtcircuit.

    Purtatorul de cuvant de la CRF Infrastructura, Oana Branzan, a declarat la Realitatea TV, ca au fost oprite 5 garnituri de tren, pana la remedierea situatiei. Circulatia a fost reluata, in jurul orei 17 si 30 de minute.

    Traficul aerian se desfasoara normal. In schimb, circulatia navelor pe Canalul Dunare-Marea Neagra a fost restrictionata.
  • Situatia drumurilor nationale