Comisia speciala din cadrul Penitenciarului de maxima siguranta Rahova a recomandat eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, transmite Antena 3. Avizul are doar rol consultativ, instanta va decide daca va fi eliberat.

Este a treia oara cind se ia in calcul aceasta posibilitate, iar in cazul in care cererea va fi acceptata, Miron Cozma ar scapa de 6 luni de inchisoare.

Fostul lider al minerilor a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, in decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care le-a primit pentru implicarea in doua mineriade: sapte ani si 11 luni inchisoare (pedeapsa executata deja pentru mineriada din 1991) si zece ani de inchisoare (pedeapsa aplicata de instanta suprema pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999).

Anul trecut, fostul lider al minerilor a cerut de doua ori sa fie eliberat inainte de termen, insa solicitarile sale au fost respinse: fie pentru ca faptele pentru care a fost condamnat sunt extrem de grave, fie pentru ca nu a avut un comportament exemplar in arest.

Realitatea TV aminteste ca la ultima dezbatere asupra situatiei sale, comisia intrunita a refuzat cererea lui Cozma din cauza unui raport intocmit de inspectorii Ministerului Justitiei.

In document se spunea ca, spre deosebire de alti arestati, Cozma isi stabilea singur programul in penitenciar, avea acces la unele spatii interzise altor detinuti sau putea sa pastreze la rece bauturi la propriul sau frigider.

Fostul lider al minerilor crede acum ca indeplineste toate conditiile legale pentru eliberare.