Gigantul japonez Toyota, a anuntat ca va dezvolta un sistem care va nu va permite autoturismelor sa porneasca in cazul in care soferul se urca baut la volan, informeaza Daily News&Analysis India. Sistemul urmeaza a fi lansat pe piata incepand cu 2009.

In 2005, alcoolul a provocat 14 mii de accidente de circulatie in Japonia, soldate cu peste 700 de raniti.

Potrivit reprezentantilor Toyota, sistemul va contine o serie de senzori pe volan care vor analiza transpiratia de pe palmele soferilor, astfel incat sa calculeze nivelul de alcool in sange. Un alt senzor va detecta miscarea ochilor soferilor precum si alti indicatori, astfel incat un computer va incetini viteza masinii in cazul in care soferul are un comportament dubios.

Un sistem similar a fost pus la punct si de constructorii auto din Europa, acesta obligand soferul sa expire intr-un tub, similar etilotestului, care sa calculeze cantitatea de alcool din aerul expirat.

Toyota a decis sa nu utilizeze un astfel de sistem pentru ca exista posibilitatea ca soferul baut sa solicite unei alte persoane sa sufle in tub pentru a porni autoturismul.

In 2006, un demers similar a fost inceput si de rivalii Toyota, Nissan.

Ingrijorarile constructorilor auto survin unui an 2005 nefast, in care in Japonia au avut loc 14 mii de accidente auto cauzate de soferi beti, accidente in urma carora peste 700 de persoane si-au pierdut viata.

La sfarsitul anului 2006, un accident de circulatie teribil a socat opinia publica din Japonia, un tanar de 22 de ani aflat la volan in stare de ebrietate provovand un accident in urma caruia trei copii si-au pierdut viata, parintii lor fiind grav raniti.

Autoritatile din Japonia intentioneaza sa inaspreasca pedepsele acordate soferilor care conduc sub influenta bauturilor alcoolice- inchisoare de pana la 5 ani fata de 3 ani in prezent si dublarea amenzii pana la valoarea de 17 mii de dolari.