Iranul a sistat livrarile de gaze naturale catre Turcia datorita cererii interne foarte mari. Anuntul a fost facut miercuri de ministrul iranian al Petrolului, Kazem Vaziri Hamaneh, care a explicat ca masura a fost luata in urma crizei de gaze din propria tara. El a promis totusi ca va incerca sa solutioneze in cel mai scurt timp aceasta problema, transmite AFP.

Iranul, al doilea producator de petrol din OPEC si tara cu cele mai multe rezerve de gaze naturale din lume, a intrerupt livrarea de gaze catre Turcia desi are un contract de furnizare pe termen lung incheiat cu aceasta tara.

„In aceasta perioada, Teheranul nu poate onora acest contract din cauza unor problele interne. Suntem constienti ca Turcia va avea mult de suferit de pe urma restrictionarii exporturilor, dar promitem sa remediem problema cat mai curand posibil”, a declarat ministrul petrolului, precizand ca nici anumite regiuni din Iran nu au gaze si a dat vina pe iranieni, care nu fac economie.

El a adaugat ca spera ca "exporturile se vor relua odata cu deschiderea, in perioada urmatoare, a unei uzine de productie de gaze naturale in provincia Fars, din sudul Iranului".

Iranul si Turcia au semnat in anul 1996 un contract de livrare a gazelor naturale pe o durata de 25 de ani, reinnoit in anul 2001. De la 3 miliarde de metri cubi pe an, cat au cerut initial, autoritatile de la Ankara au solicitat o majorare a exporturilor, la o cantitate de peste 10 miliarde metri cubi pe an, fapt ce a dus la o criza interna in Iran.