Capitalul social al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a ajuns la 650 milioane lei, dupa o infuzie de capital de 500 de milioane lei (aproximativ 150 milioane de euro) efectuata de Ministerul Finantelor Publice la 29 decembrie 2006, se arata intr-un comunicat al bancii remis HotNews.ro.

Aceasta infuzie de capital este prima dupa 1989. In anii anteriori, majorarea capitalului social si a fondurilor proprii s-a realizat in exclusivitate prin reevaluarea patrimoniului si din capitalizarea unei parti a profitului.

Majorarea capitalului si rezultatele obtinute din activitatea anului 2006 au facut ca fondurile proprii ale CEC sa ajunga la aproape 1.200 milioane lei. Aceasta valoare reprezinta 17% din totalul activelor bancii, la finele anului trecut, nivel care se incadreaza in standardele uzuale ale sistemului bancar.

In perioada 1996-2006, banca a contribuit la veniturile bugetului de stat prin impozitul pe profit si prin dividende, care au totalizat echivalentul in lei a aproximativ 200 de milioane de euro.

Consiliul Concurentei asteapta sa afle mai multe detalii referitoare la infuzia de capital primita de CEC din partea Ministerului de Finante.

“Pentru a incadra majorarea de capital in legislatia referitoare la ajutorul de stat trebuie cunoscute detalii privind modul in care s-a realizat actiunea. Acest lucru este necesar avand in vedere ca pentru a reprezenta ajutor de stat, infuzia de capital trebuie sa implice resurse de stat/bugetare”, se arata in comunicatul autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

Majorarea de capital prin reevaluarea patrimoniului nu implica renuntarea la venituri cuvenite bugetului de stat si prin urmare nu reprezinta ajutor de stat.

De asemenea, capitalizarea unei parti a profitului nu implica elemente de ajutor de stat decat in situatia in care statul renunta la dividendele cuvenite bugetului de stat. Renuntarea la dividende exclude orice elemente de ajutor daca statul se comporta precum un investitor privat prudent.

La finele anului trecut, Guvernul a stopat privatizarea CEC, dupa ce banca ungara OTP s-a retras din cursa iar National Bank of Greece (NBG) a oferit 560 milioane euro, suma considerata prea mica de presedintele comisiei, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, scosese la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC.

Contactat de HotNews.ro, Sebastian Vladescu a declarat la acea data ca autoritatile iau in calcul o posibila schimbare a conducerii CEC, pentru a asigura un management mai performant. De asemenea, ministrul Finantelor Publice a declarat ca CEC va beneficia, cel mai probabil, de o infuzie de capital.