Chiar si tramvaiele, troleibuzele, ambulantele sau autogunoierele trebuie sa aiba obligatoriu o asigurare Carte Verde pentru daune produse pe teritoriul statelor Uniunii Europene. Masura, valabila de la 1 ianuarie, a dus la cresterea semnificativa a pretului unei polite RCA.

Masura care obliga posesorii de autovehicule sa incheie o asigurare Carte Verde la cumpararea unei polite RCA a facut ca tarifele practicate pentru asigurarea obligatorie sa creasca din acest an cu procente ce variaza intre 20 si 80%.

Astfel, daca pretul unei polite RCA pentru un tramvai se situa la nivelul anului 2006 intre 700 si 800 RON, pentru politele valabile in 2007 tariful poate ajunge pana la 1290 RON.

“Daca legea spune ca este obligatoriu sa se emita si polita Carte Verde odata cu polita RCA, nu putem sa facem altfel, indiferent de autovehicul. Asa ca anul acesta am incheiat Carte Verde chiar si pentru autogunoiere”, spune Dorel Duta, director general al Hobbit Broker de Asigurare Reasigurare.

Dar, cu toate ca legea nu vorbeste despre exceptii in acest caz, anumite societati de asigurare, cum este cazul BT Asigurari, au hotarat ca, in baza unui chestionar legat de posibilitatea autovehicului de a se deplasa in afara granitelor tarii, sa emita Carte Verde sau nu si, implicit, sa practice tarife mai mari sau mai mici.

Chiar si asa, pretul asigurarii practicat de BT Asigurari in cazul troleibuzelor si tramvaielor a crescut fata de anul trecut cu 20%.

Masura emiterii de Carte Verde se face in baza articolului 4 din Ordinul 113133/2006 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor care spune ca “la incheierea unui contract de asigurare obligatorie RCA, asiguratorul este obligat sa emita asiguratului polita de asigurare obligatorie de raspundere civila a autovehiculelor, denumita in continuare polita de asigurare RCA, impreuna cu vigneta si Cartea Verde”.

La nivelul anului trecut, au fost incheiate 5 milioane de polite RCA, in timp ce doar 400 de mii de romani au trecut granita cu masina proprie, platind asadar si Carte Verde.