Programul national de evaluare a starii de sanate a romanilor s-a amanat deoarece parlamentarii nu au fost de acord ca 900 de milioane de RON (aproape 300 de milioane de euro) sa fie cheltuite doar in urma unui ordin de ministru. Acum ministrul Sanatatii va trebui sa re-evalueze textul proiectului de act normativ si sa il transforme in hotarare de Guvern.

Aceasta ar putea fi aplicata, conform ministrului, abia din luna aprilie a acestui an.

“Acum trebuie sa reluam toate procedurile, care vor dura in jur de 2-3 luni. In mod normal programul va incepe in luna aprilie 2007 si va dura pana in iunie 2008”, a declarat pentru HotNews.ro, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu.

[c:1:d]“El a mai afirmat ca acest program urmeaza sa inlocuiasca examenul medical de bilant, prin care fiecare pacient trebuia sa treaca in fiecare an. In rest, prevederile programului de national de evaluare a starii de sanatate raman neschimbate, doar ca de aceasta data va avea nevoie de avizele ministerelor implicate si de cel al Consiliului National al Concurentei.

Parlamentul si opozitia au "parat" proiectul lui Nicolaescu

Programul a fost contestat de mai multi parlamentari, medici si directori de spitale care au considerat ca altele sunt prioritatile. Mai mult, fostul ministru al sanatatii Ovidiu Brinzan a anuntat chiar ca PSD intentioneaza sa depuna o motiune prin care sa-si arate dezacordul fata de acest program.

Unul dintre principalii adversari ai ministrului Nicolaescu, deputatul PLD Sorin Paveliu, sustine ca “proiectul ministrului trebuia insotit de cel putin un mic dosar, care sa contina, realist ,motivele pentru a cheltui acea imensa suma”.

“Acum, pentru a se aplica respectivul proiect va trebui sa treaca de avizele Ministerului Justitiei, al Finantelor si cred ca va intampina probleme atunci cand va fi obligat sa treaca prin mana Consiliuliui Concurentei”, a declarat Paveliu.

Pentru cine era programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei?

Ministerul Sanatatii Publice anunta in urma cu doua luni ca urmeaza sa lanseze un program national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, sa colecteze datele necesare si sa previna bolile cu impact major asupra nivelului de mortalitate.

"Vom putea accesa gratuit baza de date si vom trimite fiecarui cetatean, acasa, un talon care ii va oferi toate instructiunile necesare, dar si dreptul de a intra in Programul National de Sanatate", a declarat la acea vreme, Eugen Nicolaescu.

Recensamantul bolilor si prevenirea lor

"Vom sti care este populatia predispusa la anumite boli si cum facem prevenirea pe anumite categorii de populatie. Costa mai putin sa previi decat sa tratezi. Cetateanul trebuie sa inteleaga ca acest program este, in primul rand, in beneficiul lui”, a spus Nicolaescu.

El a precizat ca evaluarea starii de sanatate se va face la nivelul intregii populatii a Romaniei, indiferent daca persoanele beneficiare au sau nu calitatea de asigurat. Costurile acestui program sunt estimate la 9.000 de miliarde de lei vechi.

„Banii provin din taxa de viciu in acest an, pentru ca am strans mai mult decat ne asteptam. Sunt bani alocati pe 14 luni, 1 noiembrie 2006 - 31 decembrie 2007, distribuiti in mod egal”, a spus Eugen Nicolaescu.

Conform sefului Sanatatii, atat medicii, cat si pacientii vor stii ce au de facut. De asemenea, el mai spune ca cei care nu respecta pasii programului vor fi pedepsiti.

"Vom scrie fiecarui cetatean al Romaniei in ce consta programul. Neasiguratii pot merge la ce medic de familie prefera. Vom avea etape de evaluare din trei in trei luni. Daca laboratorul nu respecta normele de acreditare, e pasibil de sanctiuni.

La fel, cetatenii care nu intra in program sau nu respecta pasii prevazuti. N-am hotarat inca ce constrangeri vom aplica asupra celor ce nu vor sa respecte programul”, a mai spus ministrul Sanatatii Publice.